Paula Veselovschi, o româncă stabilită în Buenos Aires scrie pe Matador Network un articol despre 13 lucruri care îi definesc pe români. Sunteți de acord cu ea?
1. Ești programat genetic să recunoști un Renault 12 de la mulți kilometri depărtare
În Franța, producția Renault 12 a început în 1969 și s-a sfârșit în 1980, scrie Paula Veselovschi. În România, însă, modelul a fost produs și vândut până în secolul 21, sub brandul local „Dacia”. Zeci de ani, cele mai multe vehicule ce circulau pe șoselele patriei erau Daciile. Rezultatul? Este în ADN-ul nostru să le vedem oriunde ar fi.
2. Șunca afumată cu ceapă este un extraordinar mic dejun sănătos
Până la urmă, constă în două tipuri de legume: porc și ceapă.
3. Ai o relație de tipul dragoste/ură cu Ziua Națională a României
Da, este o zi importantă, cu petreceri și artificii, iar toată lumea are zi liberă, deci este posibil, teoretic, să fie ceva foarte plăcut – dacă exceptăm faptul că se întâmplă pe 1 Decembrie. Cum naiba au putut decide ca Ziua Națională să pice în cel mai întunecat, plictisitor și ploios anotimp al anului?
4. Contele Dracula nu e vampir, e un erou național
5. Nu îți este frică de Transilvania
Este o zonă sigură, într-o țară, în general, sigură. Ai locuit acolo.
6. Ești imun la țuica de prune
Cunoscută ca țuică de prune, este o băutură națională, cea mai tare variantă poate ajunge la peste 60% concentrație alcoolică sau mai mult – dar nu ești impresionat. Ai băut-o chiar și înainte de 9 dimineața și ai supraviețuit. Poți să râzi de străinii care se îmbată după un singur păhărel.
7. Peștele prăjit nu are nici un gust fără mujdei de usturoi
8. Vorbești trei sau patru limbi străine la un nivel satisfăcător
Ai învățat engleza și franceza (sau germana) la școală, ai învățat ceva italiană din desene animate și spaniolă din cântece sau de la televizor. Poți avea o conversație în toate aceste limbi.
9. Supa este ceea ce se servește la prânz, ca felul întâi, nu atunci când ești bolnav
10. Te gândești serios să pleci din țară în fiecare an, în decembrie
Simți nevoia să scapi de avalanșa media de colinde de Crăciun cântate de acel tip blond, de vârstă mijlocie, care începe să chelească. Numele lui nu poate fi amintit. Dacă ai crescut în România, îl știi.
11. O nuntă nu e nuntă fără sarmale cu smântână
12. Nu știi să cânți la vreun instrument, dar știi bancuri
Știi cel puțin o glumă din categoriile de glume românești și le spui spontan într-o conversație. La o petrecere, tu și prietenii tăi spuneți un banc după altul timp de 40 de minute, în timp ce instrumentele muzicale se umplu de praf într-un colț.
13. Faci cumpărături cu frenezie în fiecare an, din ultima săptămână a lunii februarie, până pe 8 Martie
Valentine’s Day (cu siguranță nu este o sărbătoare românească, în ciuda marketingului puternic) nu este sfârșitul, este începutul.
Vine apoi 1 Martie, când cumperi în jur de 20 de bijuterii micuțe cu fir albastru și roșu (sic!), pentru a le da prietenelor. Apoi, pe 8 Martie, când îi dai cadou mamei, surorii, altor persoane importante, prietenelor, colegelor și cam tuturor viețuitoarelor de sex feminin pe care le întâlnești în viața ta de zi cu zi.
CITITI MAI MULT:
STUDIU: “Popa”, cel mai întâlnit nume de familie din România
Șapte moduri de a te face de râs în România: „Să confunzi românii cu țiganii”
Șapte motive pentru care trebuie să te muți în România