in

Descoperire: primii locuitori ai Angliei erau negri cu ochi albaștri


Analiza ADN-ului celor mai complete și vechi rămășițe (de peste 9 mii de ani în urmă) ale lui Homo sapiens din Insulele Britanice a dus la rezultate surprinzătoare. Un documentar transmis de Channel 4 despre rezultatele acestor analize, realizate de specialiști recunoscuți, a făcut o reconstituire a „Omului Cheddar” (Cheddar Man).

Primii locuitori ai Angliei aveau pielea întunecată și părul negru, precum popoarelor din sudul Saharei, dar cu ochii deschiși la culoare. Este reconstrucția bazată pe ADN a artefactelor găsite în peștera Gough, în Cheile Cheddar, districtul Somerset. În peștera cu adâncime de 115 metri și lungime de aproape 3 kilometri, în 1903 au fost găsite rămășițele așa-numitului Om Cheddar.

Sunt rămășițele care datează din perioada mezolitică a unui om care a murit cu mai mult de 9000 de ani în urmă: acesta este scheletul complet al celor mai vechi Homo sapiens găsite în Insulele Britanice. Noua analiză a ADN-ului a dus la rezultate surprinzătoare. Se știa că specia umană a venit din Africa în mai multe etape.

O descoperire foarte recentă în Israel, o fosilă găsită pe Muntele Carmel, a fost datată între 177 mii și 194 mii de ani în urmă, cu aproximativ 40 de mii de ani mai devreme decât se credea anterior. Evoluția lui Homo sapiens din Africa sub-sahariana sugerează că strămoșii noștri au avut pielea închisă la culoare și pentru următoarele adaptări evolutive în zonele nordice, unde lumina soarelui este mai puțină, și-a pierdut în urmă cu aproximativ 45.000 ani culoarea mai închisă în favoarea pielii deschise. „Având pielea deschisă în zonele nordice este un avantaj, deoarece absoarbe razele ultraviolete, care permit sinteza de vitamina D“, spune Tom Booth, un cercetator care lucreaza la Muzeul de Istorie Naturala din Londra, care găzduiește rămășițele Omului Cheddar.

Studiile genetice arată că ochii deschiși la culoare (albaștri sau verzi) s-au răspândit la oamenii din Europa înainte de părul blond și pielea blondă.

“Toate acestea sugerează că nu ar trebui să presupunem că oamenii care au trăit într-o anumită zonă în trecut au aceleași caracteristici ca și oamenii care trăiesc în ea astăzi”, a declarat Booth. Omul Cheddar avea o înălțime de 166 cm, iar când a murit, avea aproape 20 de ani. A fost parte dintr-o populație de vânători-culegători. Englezii actuali au moștenit aproximativ 10% din moștenirea genetică a populațiilor europene cărora le aparținea Omul Cheddar, chiar dacă nu sunt descendenții lor direcți.Mesajul emoţionant al unei românce din UK: „suntem dezrădăcinaţi… nu vom mai fi niciodată acasă”

Există o legătură între alcoolism și culoarea ochilor. Care sunt culorile cu înclinații „bahice”?

 
A intrat cu mașina într-un grup de musulmani. Închisoare pe viață

UE cere Marii Britanii să facă o alegere. Barnier: „Vor fi bariere dacă ieșiți din piața unică”