Menu
in

Larisa Iordache, medalie mondială

Duminică, 6 octombrie, România a avut trei reprezentanţi în finalele pe aparate de la Campionatul Mondial de gimnastică din BelgiaMarius Berbecar (sărituri şi paralele), Sandra Izbaşa (sol) şi Larisa Iordache (bârnă şi sol). Din păcate, gimnaştii “tricolori” nu au obţinut decât o medalie de bronz.



Delegaţia României a încheiat participarea la Campionatul Mondial din Belgia cu următoarele rezultate: Marius Berbecar – locul 7 la sărituri şi locul 6 la paralele, Larisa Iordache – locul 4 la individual-compus, locul 7 în finală la bârnă şi medalie de bronz în finală la sol, Sandra Izbaşa – locul 7 în finală la sol. Ultima zi de competiţii se anunţa promiţătoare pentru delegaţia noastră. Larisa Iordache avea prima şansă în finala de la bârnă şi a treia notă de calificare în cea de la sol, în timp ce Sandra Izbaşa pleca având a doua notă de calificare la sol. Calculele hârtiei nu au fost respectate, fetele noastre ratând, astfel că singura care a evitat ruşinea de a ne întoarce din nou cu tolba de medalii goală (aşa cum s-a întâmplat la Tokyo, la ultima ediţie) a fost Larisa Iordache.

Bronz la sol

Campionatul Mondial de Gimnastică desfăşurat în perioada 30 septembrie – 6 octombrie la Antwerp a fost pentru România foarte sărac. Băieţii şi fetele noastre au dat rateu după rateu şi au obţinut o singură medalie. Performera a fost Larisa Iordache.

După ce a căzut copilăreşte de pe bârnă, unul din aparatele ei preferate în finală, şi s-a clasat abia a şaptea, gimnasta în vârstă de 17 ani a mizat totul pe evoluţia la sol. La acest aparat s-a descurcat ceva mai bine, dar nu a putut să le ia faţa americancei Biles şi italiencei Ferrari şi a trebuit să se mulţumească cu bronzul. Menţionăm că după ce sportiva noastră a ratat medalia la individual compus din cauza aparatului său favorit, bârna, nu a găsit puterea pentru a-şi lua revanşa în finala disciplinei, câzînd în finală. Astfel, Larisa Iordache a ratat ocazia de a deveni dublă campioană mondială. Deşi adversarele nu au obţinut note foarte mari, nu a putut emite pretenţii la podium.

Ultima reprezentaţie

Dublă campioană olimpică (sol- Beijing 2008 şi sărituri- Londra 2012), Sandra Izbaşa, în vârstă de 23 ani, a participat la ultima competiţie a carierei. Mondialul de la Anvers reprezintă un final de capitol pentru gimnasta care, în urmă cu şapte ani, la Aarhus, cucerea primele ei medalii mondiale (argint la bârnă şi bronz la individual compus). Au urmat de atunci zeci de podiumuri, de concursuri, de momente fericite, dar şi de clipe pe care le vrea uitate pentru totdeauna. Din păcate, sportiva nu a reuşit să iasă de de scena gimnasticii mondiale cu o medalie, deşi aceasta a fost amrea ei dorinţă încă de la plecarea din ţară. La CM 2013, Sandra Izbaşa nu a participat decât la sol, aparatul ei de suflet. Menţionăm că în finala la sol a participat şi Sandra Izbaşa. Din păcate, însă, după un exerciţiu reuşit în cea mai mare parte, românca aproape a căzut în genunchi la ultima diagonală, la fel ca la Jocurile Olimpice de la Londra, anulându-şi şansele la un loc pe podium la ultimul concurs din cariera ei.

Ce am fost şi ce-am ajuns?

Dacă în anii precedenţi, pentru competiţiile importante cuplul de antrenori Bellu-Bitang avea la dispoziţie un lot format din multe gimnaste valoroase, în acest moment cei doi tehnicieni s-au confruntat cu o situaţie ingrată din cauza accidentării sau retragerii unor sportive. Pentru a 44-a ediţie a Campionatelor Mondiale cei doi antrenori au anunţat, iniţial, că se vor baza pe trei gimnaste – Sandra Izbaşa, Larisa Iordache şi Diana Bulimar. Dar ghinionul s-a ţinut scai de lotul feminin de gimnastică, deoarece Bulimar, care a participat la Campionatele Naţionale din această toamnă, s-a accidentat, fiind deja operată, astfel că nu a mai participat la Mondiale. Cu lotul şi aşa subţire, Bellu şi Bitang au fost nevoiţi să improvizeze, înlocuind-o cu Ştefania Stănilă, o gimnastă în vârstă de numai 15 ani. Cei doi antrenori au recunoscut că aducerea junioarei în lotul pentru Mondiale a fost una forţată, dar susţin că participarea la Anvers a ajutat-o să capete experienţă.

Se retrag Bellu şi Bitang?

Nici nu s-au încheiat bine Mondialele, iar primele zvonuri dinspre lot au şi apărut. Şi nu sunt deloc îmbucurătoare. Se aude chiar că Octavian Bellu şi Mariana Bitang, cuplul de aur, se gândesc la retragere. Aceasta ar fi o mare pierdere pentru gimnastica românească. Octavian Bellu, în vârstă de 62 de ani, este omul care a cucerit în toată cariera sa aproape 300 de medalii la toate competeţiile la care a participat. Deşi a intrat şi în Cartea Recordurilor cu această performanţă inegalabilă, antrenorul este modest şi laudă gimnastele. Spune că a ajuns pe culmile succesului datorită talentului fetelor. După cum ne-am obişnuit, marile valori autohtone sunt “importate” de străini. Cu toate acestea, Octavian Bellu a rămas în România, fidel ţării sale, pe care vrea să o reprezinte cu demnitate.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version