in

Obiceiuri alimentare din lume care vă pot ajuta să slăbiţi sănătos

Modul de a mânca din mai multe zone ale lumii ne poate in­spira pentru a ne crea o dietă “per­sonalizată”, care să ne ajute să slăbim sănătos. Iată care sunt obiceiurile alimentare în unele dintre ţările cu cea mai scăzută rată a obezităţii şi a bolilor care derivă dintr-o alimentaţie defectuoasă.

JAPONIA: Porţii mici şi legume

Un obicei bun din cultura ja­poneză este accentul pus pe aspec­tul şi prezentarea alimentelor: porţii mici şi legume proaspete, colorate, de sezon, într-o prezentare atracti­vă. Can­tităţile mici de alimente pot ajuta la menţinerea controlului asu­pra calo­riilor, în timp ce varietatea legumelor oferă o gamă largă de vita­mine, mine­rale, fibre necesare pentru menţinerea sănătăţii.

ELVEŢIA: Muesli – energie, fără kilograme în plusMuesli este un amestec din fulgi de cereale, fructe, nuci şi seminţe care se găseşte în comerţ, dar se poate prepara şi acasă mai proaspăt şi mai variat. În urmă cu peste o sută de ani, un medic el­veţian a inventat muesli pentru pa­cien­ţii spitalizaţi, oferindu-le o hrană uşoară, revitalizantă şi sănătoasă. Elve­ţienii îl consumă la micul dejun sau la cină. Foarte bogat în fibre, muesli sa­tură şi dă energie fără să adăugaţi kilo­grame în plus.

THAILANDA: Iute-foc

Preparatele culinare thailandeze sunt printre cele mai condimentate din lume. Ardeiul iute accelerează metabo­lismul şi ne face să mâncăm mai încet. Nutriţioniştii au demonstrat că “o bună strategie pentru a slăbi este să mâncăm mai încet, iar condimentarea alimente­lor este o modalitate uşoară de a ne ajuta să facem aceasta”.
MEXIC: Prânzul duce tot

Cultura culinară mexi­cană cele­brează “al­mu­erzo”, masa de la mijlo­cul zilei, când se mă­nâncă mult şi con­sistent. Cercetările recente au arătat că mâncatul la ore târzii cauzează îngră­şarea, chiar dacă numărul caloriilor sunt aceleaşi cu cele consu­mate la prânz. Astfel că o masă boga­tă la mijlocul zilei poate ajuta la preve­nirea “supra­alimentării” de mai târziu, cu condiţia ca seara să nu se mănânce nimic.

SUEDIA: Secară pentru siluetă

Alături de peşte, pâinea de secară este prezentă zi de zi în dieta tradi­ţio­nală suedeză, cu beneficii extraor­dinare. Secara are o cantitate mai mare de fibre decât grâul, iar pâinicile aro­mate preparate din ea s-au dovedit o alternativă excelentă pentru cei care vor să slăbească şi să fie sănătoşi.

GRECIA: Dietă mediteraneană

Beneficiile pentru sănătate şi silue­tă ale dietei mediteraneene sunt recu­nos­cute şi apreciate în întreaga lume. Cu toate că preparatele de acest fel con­ţin de obicei ulei de măsline, brân­zeturi şi carne, ele sunt folosite cu mo­deraţie. Felurile tradiţionale se compun dintr-o mulţime de vegetale – legume, leguminoase, cereale, fructe -, şi doar cantităţi mici de ulei de măs­line, brân­zeturi, carne. Peştele – bogat în acizi graşi omega 3 şi sărac în calorii – între­geşte profilul acestei diete tradiţionale.

POLONIA: Mâncaţi acasă

Cu o rată scăzută a obezităţii, polo­nezii cheltuie doar 5 la sută din buge­tul familiei pentru a lua masa în oraş. În comparaţie, americanii – campioni la obezitate – cheltuie 30 la sută din ve­nit pentru res­tau­rante şi fast food. Nutri­ţio­niştii consideră că “oamenii care nu gătesc acasă tind să mă­nânce alimente mai bogate în calo­rii şi mai puţin sănătoase şi să fie mai graşi decât cei care gătesc. De fapt, dispa­riţia găti­tului într-o societate este ur­mată foarte aproape de ascensiunea obezi­tăţii”, scrie formula-as.ro

CITITI MAI MULT:

S-a descoperit „elixirul tinereții”. Ar putea stopa îmbătrânirea și trata o boală ciudată și rară

Ştiai că munca la birou poate cauza probleme de sănătate? Află cum le poţi preveni!

Vreţi să slăbiţi fără regim? Iată câteva metode simple!

Mâncaţi și slăbiţi! 10 alimente care vă ajută să aveţi o siluetă de vis

 

 

 

România.Românii din diaspora nu s-au înghesuit să acceseze împrumuturi pentru locuință. Fondurile intră la comun

Mariana Oprea, supravieţuitoare a incendiului din Colectiv, testează o mână bionică la Edinburgh