in ,

Marea Britanie vrea un rol în politica externă a UE după Brexit

Regatul Unit ar putea avea un rol în politica externă a Uniunii Europene și după Brexit. Este propunerea președintelui Comisiei Britanice pentru Afaceri Externe, susținută de fostul ministru de Externe William Hague, de fostul secretar general al NATO, Lord Robertson și, mai nou, de fostul ministru de Externe spaniol Ana Palacio.

Potrivit The Guardian, Palacio a afirmat că „un aranjament viitor ar putea implica participarea Regatului Unit la Comitetul Politic și de Securitate al Uniunii Europene, cel care se ocupă de o mare parte a politicii externe a UE”.

Însă ea a mai cerut Regatului Unit să prezinte cât mai curând o versiune a propunerii Blunt, argumentând că politicile de securitate, apărare și externe ar trebui să se afle în topul agendei privind viitoarele relații UE – Marea Britanie și tratate ca monedă de schimb în negocierile pentru Brexit.


Costel de "La Bloc" recomanda opaltransfer.com

„O astfel de abordare ar ajuta la detensionarea relațiilor dintre cele două părți și ar pune bazele unei cooperări mai puternice, bazate pe încredere și în alte domenii”, a declarat Palacio. „Având în vedere actuala lipsă de încredere a liderilor UE în voința Regatului Unit de a coopera, acest lucru va fi posibil doar dacă Guvernul Mat va face primul pas”, a continuat politicianul spaniol.

Palacio a spus că Marea Britanie riscă să pedepsită pe arena internațională fără UE. Ea a dat exemplu un vot recent la ONU cu privire la o dispută între Marea Britanie și Insulele Chagos la care 22 de membri UE s-au abținut. „Marea Britanie are nevoie de UE nu mai puțin decât UE are nevoie de Marea Britanie. Întrebarea este cum să va putea crea un cadru pentru această relație, o dată ce Marea Britanie nu va mai fi membru UE”, a mai spus Palacio.

Brexit. Marea Britanie nu va mai permite statelor UE să pescuiască în apele sale teritoriale

Statutul post-Brexit pentru cetățenii UE! Se pregătește un PROCES DE ÎNREGISTRARE a celor care trăiesc în Marea Britanie

UE și Marea Britanie au stabilit calendarul negocierilor pentru Brexit. Românii din Regatul Unit vor afla în curând ce îi așteaptă

Marea Britanie, gata să interzică mașinile pe benzină și diesel

Vicepreședinte al Consiliului Românilor de pretutindeni, mort în urma unui accident rutier