in

Sculptorul român Ioan Nemțoi, expoziție de excepție la Londra cu ocazia Centenarului



Institutul Cultural Român din Londra a vernisat joi, 8 noiembrie, expoziția cu titlul „Sculptură în sticlă” semnată de sculptorul Ioan Nemțoi.

Aceasta este cea de-a treia expoziție personală a artistului în Marea Britanie, după expozițiile de la the.gallery@oxo, Oxo Tower Wharf din Londra și cea de la sediul companiei McLaren din Woking, inaugurat în 2004 în prezența Reginei Elisabeta a II-a.

Deschisă în galeria Brâncuși de la sediul ICR, în prezența artistului, expoziția a fost prefațată de istoricul de artă Sanda Miller și de curatoarea Mariana Nemțoi.

Cu prilejul vernisajului, Ioan Nemțoi a susținut conferința „Arta sticlei” și a prezentat un documentar retrospectiv despre destinul și opera sa ca artist sculptor, al cărui demers artistic explorează teritoriul unei materii pe cât de durabile, pe atât de fragile.

Proiectul face parte dintr-un turneu internațional derulat în parteneriat cu Institutul Cultural Român în Anul Centenarului, venind în continuarea expozițiilor de la Paris și Bruxelles din această toamnă. La Londra, expoziția, ce cuprinde o selecție generoasă de lucrări ce fac trecerea de la arta decorativă la sculptură, va putea fi vizionată până la finalul lunii ianuarie 2019.

„Opera vizuală a lui Ioan Nemțoi iese parcă din energiile originare ale lumii, din lava fierbinte care a modelat deja timp de milioane de ani planeta. Nu întâmplător succesul său internațional este atît de mare: prin materia aleasă, domesticită de mâinile sale inspirate, precum și prin inventivitatea sa, Ioan Nemțoi reabilitează într-un fel ideea de frumos. Ceea ce fusese dinamitat încă de dadaiști, cu o sută de ani în urmă, și anume legătura dintre conceptul de artă și conceptul de frumos, se resudează în fiecare din operele lui Ioan Nemțoi”, apreciază Matei Vișniec.

Ioan Nemțoi este unul dintre cei mai bine cotați artiști români ai momentului, adesea supranumit „Brâncuși al sticlei”.

Lucrările sale se regăsesc în colecții celebre, precum cea a regelui Harald al Danemarcei, a Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, a lui Kofi Annan sau a lui Vladimir Putin, Emma Nicholson, ASR Principesa Margareta a României, dar și în Muzeul Vaticanului, Kunst Palast din Düsseldorf, sediul UNICEF, Waterland Neeltje Jans Museum Olanda, Casa Albă sau în galerii prestigioase din Norvegia, Suedia, Olanda, Franța, Italia, Canada, Japonia, Ungaria, Germania, Belgia.

Reușita artistului constă în ștergerea granițelor dintre arta decorativă și sculptura monumentală, grație unui vocabular plastic propriu.

Ioan Nemțoi este cunoscut în întreaga lume pentru „roșu de Nemțoi”, inspirat din răsăritul și apusul dealurilor moldave.

Cinci români de succes din Marea Britanie, laureați pentru activitatea lor la Gala Constantin Brâncoveanu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Ministerul Diasporei face angajări. Ce locuri vacante există și ce condiții trebuie să îndeplinești

Magistrat nord-irlandez, reacție la arestarea unei cerșetoare din România: „ Este rușinos ”