in

Boris Johnson nu mai crede în acordul comercial cu UE: „Nu mai avem ce discuta, să ne caute ei dacă vor”

Boris Johnson încheie discuțiile pentru negocierile unui acord comercial cu Uniunea Europeană. Premierul britanic a declarat că „discuțiile s-au încheiat”, iar dacă reprezentanții UE doresc să încheie un acord în varianta Marii Britanii, atunci „să ne caute”.

Primul ministrul a spus că nu are niciun rost continuarea discuțiilor săptămâna viitoare, cu excepția cazului în care UE ar fi pregătită să discute textul unui parteneriat în varianta Marii Britanii.

Potrivit BBC, negociatorul-șef britanic, Lord Frost, a declarat că i-a spus omologului său european, Michel Barnier, că nu există acum „bază” pentru discuțiile planificate luni, 19 octombrie.

Anterior, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, scrisese pe Twitter că echipa de negociatori de la Bruxelles va merge la Londra, după weekend, pentru a „intensifica” discuțiile.

Marea Britanie. Gaura economică provocată de COVID-19, sute de miliarde de lire sterline. „Va trebui să plătim”

Ministrul francez pentru Europa, Clément Beaune, a declarat pentru BBC Newsnight că, deși UE nu va încheia un acord cu orice preț, „vom asculta ceea ce partea britanică vrea să spună”.

Între timp, agenția de rating Moody’s a retrogradat statutul de credit al Regatului Unit, invocând puterea economică în scădere din cauza pandemiei și a incertitudinii asupra Brexitului.

Nu există nicio îndoială că Downing Street trimite cel mai clar semnal posibil că se așteaptă ca UE să facă următoarea mișcare, scrie BBC.

Iar retorica ce însoțește discuțiile a atins un nou nivel. Cu toate acestea, ambele părți doresc în continuare un acord, procesul nu s-a defectat și mai este timp pentru a ajunge la un consens.

Un lucru este să declari discuțiile încheiate; altceva este să refuzi să continui discuțiile.

Purtătorul de cuvânt oficial al guvernului britanic a declarat: „Negocierile comerciale s-au încheiat. UE le-a încheiat efectiv spunând că nu dorește să-și schimbe poziția de negociere”.

Marea Britanie și UE sperau la un acord de „tarif zero” pentru a-și reglementa relația comercială, odată ce perioada de tranziție post-Brexit se încheie la 31 decembrie.

Dacă nu se ajunge la un acord, cele două entități vor opera conform regulilor Organizației Mondiale a Comerțului, ceea ce înseamnă că tarife mari la exporturi și importuri.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Panică printre românii care și-au luat mașini din Marea Britanie. De la 1 ianuarie 2021 nu mai pot fi înmatriculate

OMS avertizează: „Secțiile de TERAPIE INTENSIVĂ din Europa ar putea ajunge la limita capacității”