in

7 din 10 britanici doresc un referendum pe tema UE



Britanicii s-au săturat de Uniunea Europeană. În cazul în care Marea Britanie ar organiza mâine un referendum pe tema râmânerii în UE, rezultatul ar fi în favoarea retragerii.

Potrivit unui sondaj realizat între 21 și 23 octombrie de ICM/Guardian, 7 din 10 britanici ar vrea ca statutul de membru UE al țării lor să fie decis prin referendum. Mai mult, sondajul realizat înaintea dezbaterii din Camera Comunelor pe tema organizării referendumului, mai arată că 49% dintre englezi sunt în favoarea retragerii din UE, pe când doar 40% nu vor să renunțe la Uniune.

Britanicii care vor cât mai repede ieșirea din UE sunt majoritatea persoane aflate la vârsta a doua. Sondajul arată că 63% din persoanele cu vârsta de veste 65 de ani susțin retragerea, față de doar 28% dintre britanicii cu vârsta 18 și 24 de ani.

De la ultimul sondaj pe aceeași temă, realizat acum 10 ani, cifrele s-au modificat simțitor. La precedenta chestionare, 68% din britanici au răspuns că țara lor trebuie să rămână în UE.

Rezultatele recente reflectă încrederea englezilor în viitorul economic al țării, 56% dintre intervievați susținând că sunt nesiguri în ceea ce privește siguranța financiară personală și capacitatea de a face față creșterii prețurilor.

Pe de altă parte, vicepremierul britanic Nick Clegg a declarat luni că Marea Britanie se va confrunta cu o ”sinucidere economică” dacă va decide să se retragă la marginea procesului decizional din Uniunea Europeană, după ce un sfert din parlamentarii Partidului Conservator al premierului David Cameron s-au pronunţat pentru organizarea unui referendum privind apartenenţa britanicilor la UE.

Clegg este de părere că renegocierea tratatelor UE riscă să ”deschidă o cutie a Pandorei, lăsând Marea Britanie blocată în lupte ideologice şi cereri speciale de la fiecare stat membru”. ”Acestea sunt devieri periculoase într-un moment în care priorităţile nostre urgente sunt stabilitatea şi reluarea creşterii economice”, explică Clegg. “În plus, am rămâne izolaţi în lume într-o perioadă de mari incertitudini”, a adăugat vicepremierul britanic.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Translatorii români, la mare căutare în tribunale

România și Marea Britanie printre cele mai proaste țări pentru vârstnici