Franța: Protest împotriva denigrării românilor



Mai mulți români stabiliți la Paris au protestat, la sfârșitul săptămânii , pe străzile din Paris față de discriminarea la care sunt supuși, fiind considerați în bloc drept infractori. Studenţi, ingineri, medici, români stabiliţi în Franţa au scandat laolaltă pe străzile Parisului pentru a denunţa imaginea negativă a românilor creată de presa franceză.

Conaționalii, care s-au mobilizat reciproc cu ajutorul internetului, au manifestat pe esplanada Drepturilor Omului de la Trocadéro. Ei au denunțat confuzia pe care mulți francezi o fac între naționalitatea română și delicvență. Manifestația a fost relatată de televiziunea France 3.

Mai mulți participanți la protest au povestit că au fost priviți cu scepticism de-a lungul perioadei de ședere în Franța din cauza nationalității lor. Demonstranții au avut o serie de panouri și afișe cu scopul de a oferi o imagine mai echilibrată a comunității românești decât aceea transmisă de o parte a massmediei franceze.

“Suntem ca toți ceilalți”

Una dintre inițiatoarele protestului a fost privită cu suspiciune la banca unde și-a deschis un cont pentru bursă când a ajuns în Franța ca stundentă. În prezent, Cristina este arhitectă, iar colega ei de cameră – șefă de proiect la o mare firmă franceză. În ultimul timp, ele aud tot mai des vorbe disprețuitoare despre români, pe care au ajuns să nu le mai suporte. Ele au ieșit în stradă, împreună cu alți compatrioți, sub lozinca “Românii sunt ca voi”. Manifestația și-a propus să-i prezinte francezilor pe acei români mai puțin vizibili, deoarece respectă legile și nu ies în evidență.

“Vrem să arătăm că românii sunt ca toți ceilalți. Oamenii îi întâlnesc zi de zi, dar nu-i văd, pentru că s-au integrat. Și, în același timp, li se pune eticheta de hoți, de către unii care nu știu ce vorbesc.” “Efectul a depășit așteptările noastre. Românii au fost impresionați de faptul că există coeziune, chiar și turiștii români ce treceau pe acolo ne-au mărturisit a fi mândri de această inițiativă, iar francezii ne-au dat dreptate”, a declarat unul dintre organizatorii evenimentului.

Protestatarii s-au declarat solidari și cu romii veniți din România, stigmatizați încă din vara anului trecut chiar de președintele Nicolas Sarkozy. Mai ales că, recent, ministrul de interne Claude Gueant a extins suspiciunile la întreaga comunitate română din Franța. “De o gravitate deosebită este tratamentul rezervat copiilor neînsoțiți, trimiși înapoi în România fără posibilitate de recurs, tratament care contravine atât legilor franceze cât și normelor europene de protecție ale copiilor”, au adăugat protestarii.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Recensământ 2011: Am rămas sub 20 de milioane de români

Carieră la malul mării