Numirea unui bărbat „chel” ca insultă este hărțuire sexuală, a decis un tribunal pentru muncă din Marea Britanie.
Căderea părului este mult mai răspândită în rândul bărbaților decât al femeilor, așa că folosirea cuvântului „chel” pentru a descrie pe cineva este o formă de discriminare, a concluzionat un judecător, potrivit The Independent.
A comenta despre chelia unui bărbat la locul de muncă echivalează cu comentariile despre dimensiunea sânilor unei femei, a decis instanța.
Hotărârea – luată de un complet de trei bărbați care, în pronunțarea hotărârii, și-au deplâns propria lipsă de păr – a venit într-un proces între un electrician veteran și angajatorii săi.
Tony Finn – care acum urmează să primească compensații – lucrase pentru compania British Bung din West Yorkshire timp de aproape 24 de ani, când a fost concediat în mai anul trecut.
Bărbatul a acționat în instanță compania, susținând, printre altele, că a fost victima hărțuirii sexuale în urma unui incident cu supervizorul fabricii unde lucra, Jamie King.
Instanța: Cuvântul chel este hărțuire sexuală
Finn a susținut că, în timpul unei dispute, aproape violentă, izbucnită în iulie 2019, King s-a referit la el folosind cuvântul „chel”.
Acuzația l-a făcut pe judecătorul Jonathan Brain să delibereze dacă remarcarea asupra cheliei lui Finn a fost insultă sau hărțuire.
Româncă din Londra câștigă procesul de hărțuire sexuală inentat fostului șef
„Nu avem nicio îndoială că a menționarea în acest mod peiorativ a fost un comportament nedorit în ceea ce îl privește pe (Finn)”, a constatat tribunalul.
„În opinia noastră, există o legătură între cuvântul „chel”, pe de o parte, și caracteristica protejată a sexului, pe de altă parte”, a spus judecătorul.
„[Avocatul companiei] a avut dreptate să susțină că atât femeile, cât și bărbații pot fi chei. Cu toate acestea, chelia este mult mai răspândită la bărbați decât la femei. Considerăm că este legat în mod inerent de sex”, a mai menționat instanța.
„Tribunalul stabilește, așadar, că, referindu-se la reclamant drept „chel”… conduita domnului King a fost nedorită, a fost o încălcare a demnității reclamantului, i-a creat un mediu intimidant, a fost făcut pentru acest scop și se referea la sexul reclamantului”, au mai remarcat judecătorii.
Pe lângă susținerea cererii sale de hărțuire sexuală, tribunalul a decis că compania l-a concediat pe Finn pe nedrept.
Numirea unui bărbat „chel” – hărțuire sexuală în Marea Britanie. Decizia instanței