Liderii USL sunt pregătiți să declanșeze procedura de suspendare din funcție a preşedintelui Traian Băsescu. Analiștii politici din țară au comentat intens inițiativa USL, majoritatea spunând despre ea că e doar un moft al opoziției care nu va avea deznodământul scontat.
Procedura de suspendare a președintelui României conține mai multe etape, prima dintre acestea fiind redactarea unei cereri de suspendare care să ajungă pe agenda Parlamentului. După ce măsura este adoptată de Parlament cu votul majorităţii senatorilor şi deputaţilor, aceasta trebuie să fie validată de populaţie, printr-un referendum pentru demiterea şefului statului. Crin Antonescu a declarat că PSD, PNL şi PC urmează să desemneze reprezentanţi proprii într-o comisie comună a USL care să redacteze cererea de suspendare și că în cel mult o săptămână acest document va fi finalizat.
Liderul PNL a mai spus, citat de Mediafax, că , ulterior, va avea loc o discuţie în grupurile parlamentare reunite şi, dacă grupurile vor asuma această propunere, aceasta va fi iniţiată, pe traseul parlamentar stabilit de Constituţie.
Liderii PSD si PNL consideră că Băsescu se face vinovat, în opinia lor, de faptul că şi-a subordonat toate instituţiile statului, încălcând astfel Constituția României. “Domnul Băsescu a reuşit din 2009 să îşi subjuge în totalitate Guvernul. Nu mai există Guvern, există Traian Băsescu care anunţă măsuri guvernamentale.”, a declarat Ponta. El a spus că articolele din Constituţie despre care USL apreciază că au fost încălcate de preşedinte vor figura în cererea care va fi adresată Parlamentului şi Curţii Constituţionale.
Ponta a mai declarat că avizul Curţii Constituţionale asupra cererii de suspendare este consultativ, judecătorii trebuind doar să verifice legalitatea cererii şi respectarea procedurii constituţionale.
Pe de altă parte, premierul Emil Boc a declarat că solicitarea opoziţiei de suspendare a şefului statului “este un demers iresponsabil, cu şanse zero de reuşită”.