in

Revoltă la Leeds, autoritățile române aprobă faptul că statul britanic a luat copiii românilor. Iustin Dobre rămâne în arest

Autoritățile române transmit că înțeleg durerea familiei de români din Leeds ai cărei copii au fost luați în grija statului britanic, însă motivele pentru care au fost preluați sunt „legale și îndreptățite”, a transmis luni Rareș-Petru Achiriloaie, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopți din România. Reamintim că în Leeds au izbucnit revolte după ce serviciile sociale au luat patru copii de la o familie de români. Tatăl copiilor luați de autorități face apel disperat ca minorii luați de serviciile sociale să se întoarcă acasă, dar autpritățile române spun că statul britanic a făcut bine. Protestele continuă la Leeds, unde au fost operate mai multe arestări,între care și un român, Iustin Dobre, acuzat de incendiere.

Românii furioși se revoltă în Leeds, atacuri și incendieri. Ministrul de interne Yvette Cooper: „Sunt îngrozită”

Autoritățile române aprobă faptul că statul britanic le-a luat copiii românilor din Leeds

Președintele Protecției Copilului din România spune că ce s-a întâmplat la Leeds reprezintă un eveniment „trist și cu impact mare atât în comunitatea românească din teritoriu, cât și în societatea britanică”, însă autoritățile britanice au avut motive „legale și îndreptățite” pentru această acțiune. „Situația din comunitatea românească din Leeds a fost și este în atenția noastră încă din seara producerii nefericitelor incidente. De la primele momente, am reacționat și am intrat în legătură cu colegii noștri de la Consulatul General al României la Manchester, care ne-au informat că sunt în discuții atât cu autoritățile locale, cu românii din comunitate, cu părinții implicați, cât și cu colegii de la Ambasada României la Londra pentru a oferi sprijin, în limita competențelor legale.”, a transmis Rareș-Petru Achiriloaie, citat de Antena 3.

„Ce s-a întâmplat la Leeds este, din păcate, trist și cu impact mare atât în comunitatea românească din teritoriu, cât și în societatea britanică. Emoțiile au luat locul rațiunii și, purtați de intenții bune, oamenii au lăsat ca lucrurile să degenereze într-o situație care s-a transformat într-o revoltă. Revenind la ceea ce contează, însă, cu adevărat: interesul superior al copilului. Înțelegem durerea familiei și dorința de a-și păstra copiii aproape. Multe lucruri ar fi putut să decurgă mai bine, de ambele părți, însă important este să găsim soluții pentru rezolvarea conflictului pe cale pașnică, cu înțelegere și calm.

Înțelegem punctul de vedere al părinților, am înțeles că s-au simțit neputincioși, nedreptățiți și că au reacționat din teamă. Colegii noștri de la oficiul consular au discutat cu autoritățile britanice, am înțeles și motivele lor, legale și îndreptățite de altfel. Însă, am punctat că situația putea fi gestionată mai bine. Reiterez faptul că violența nu este soluția în nicio situație pentru că la final vrem ca toată comunitatea românească să se simtă protejată, la fel cum își doresc și cetățenii britanici să se simtă în siguranță. Vom continua monitorizarea cazului și ne vom implica, ori de câte ori va fi cazul, pentru a reprezenta drepturile copiilor românii. ”

Iustin Dobre în instanță după tulburările din Harehills

Incidentul a început după ce un copil de 7 luni a ajuns la spital cu răni la cap, ceea ce a declanșat intervenția serviciilor sociale. Reprezentanta ONG-ului Roconnect, Ștefania Banu, a explicat că rana a fost accidentală și nu a existat abuz. „Pur și simplu o soră și-a scăpat frățiorul din brațe, n-a vrut să spună nimic de frică și, până și-a făcut ea curaj să spună, doctorii de aici n-au înțeles de ce bebelușul avea rană la cap. Nu a fost nimeni agresat. Nu este vorba nicidecum despre copilași care au cerșit sau care au fost abuzați fizic de părinți.”, a explicat Ștefania Banu, reprezentantă a ONG-ului Roconnect.

https://twitter.com/TPointUK/status/1814034016049213455

Un român acuzat de incendiere și dezordine violentă în urma tulburărilor dintr-un cartier din Leeds a ajuns în fața judecătorului. Iustin Dobre, în vârstă de 37 de ani, rezident în Leeds, a fost acuzat de incendierea unui autobuz prin aprinderea acestuia cu o brichetă în timpul tulburărilor din Harehills, în noaptea de joi. Luni, Dobre a apărut la Leeds Magistrates’ Court, fiind acuzat de dezordine violentă și incendiere cu neglijență, punând vieți în pericol. Dobre a respins acuzațiile.

Pe 18 iulie, au avut loc tulburări la scară largă în Harehills, declanșate de implicarea serviciilor sociale cu o familie. Dobre, tată a doi copii, a fost arestat la o stație de autobuz vineri după-amiază, a doua zi după tulburări. El a fost reținut în arest preventiv până la următoarea sa apariție la Leeds Crown Court pe 19 august. Judecătorul de district Tim Capstick i-a spus: „Aceste două infracțiuni de care sunteți acuzat sunt acuzații grave. Una poate fi tratată doar la tribunalul coroanei.”

Mai multe persoane au fost arestate după ce violențele au izbucnit în Harehills. O mașină de poliție a fost răsturnată și un autobuz a fost incendiat în Harehills în timpul tulburărilor, care au început în jurul orei 17:00, joi, și au continuat timp de câteva ore. Poliția din West Yorkshire a declarat că un număr de persoane au fost reținute, deși nu a specificat câte, și a adăugat că se vor face arestări suplimentare în zilele următoare. Primarul regiunii, Tracy Brabin, a declarat că vor fi patrule în zonă pentru a preveni alte probleme.

Comisarul asistent șef Pat Twiggs a declarat că ofițerii au fost chemați la o adresă „după ce lucrătorii sociali au raportat că au fost întâmpinați cu ostilitate în timp ce se ocupau de o problemă de protecție a copilului”. El a adăugat: „Ofițerii care au răspuns au fost atacați și au ajutat personalul de protecție a copilului să se retragă într-un loc sigur. Pe măsură ce tulburările au escaladat, au fost cauzate daune vehiculelor și au fost aprinse mai multe focuri.”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 1 In medie: 1]
asigurare

Șoferii din zonele sărace din Marea Britanie plătesc cu până la 48% mai mult pe an decât media pentru asigurarea auto.

violenta femei

Violența împotriva femeilor a devenit o „urgență națională” în Anglia și Țara Galilor