O serie de furturi din lanțul de supermarketuri britanic Morrisons a condus autoritățile britanice la descoperirea unei rețele internaționale de crimă organizată, coordonată de lideri din România. Investigațiile au culminat cu arestarea a doi cetățeni români, Robert-Claudiu Alexe (24 de ani) și Elena-Brândușa Efta (35 de ani), acuzați că au furat bunuri în valoare de peste 120.000 de lire sterline.
O anchetă care a pornit de la un comportament suspect
Furturile au fost descoperite de Rachel Gillett, manager de investigații la Total Security Services (TSS) Ltd, companie angajată de Morrisons pentru a investiga pierderile semnificative. Gillett a observat un tipar de comportament suspect al unui grup format din patru persoane care operau în mai multe locații ale supermarketului.
„Unul dintre ei monitoriza zona, iar ceilalți doi sustrăgeau produsele,” a declarat Gillett pentru Channel 4 Dispatches. În urma unor investigații coordonate cu poliția, doi membri ai grupului, Alexe și Efta, au fost arestați în Norfolk. Aceștia au fost condamnați ulterior la 27 de luni, respectiv 18 luni de închisoare.
Operațiunea Hemsworth: de la furturi la crimă organizată
Cazul, denumit „Operațiunea Hemsworth”, a implicat colaborarea dintre poliția din Norfolk și alte 27 de forțe de ordine din Regatul Unit. Grupul „Morrisons Four” acționa la indicațiile unor lideri ai crimei organizate din România, care vindeau bunurile furate prin intermediari, târguri și piețe de vechituri.
Printre produsele sustrase se numără articole de igienă personală de mare valoare, precum 331 de pachete de pastă de dinți Sensodyne și 108 cutii de Sudocrem. Polițiștii au descris locuința în care au fost depozitate bunurile ca fiind „un mini-Morrisons”, scrie GB News.
►Trei români din estul Londrei au golit numeroase conturi bancare prin fraude la bancomat
Rădăcinile criminale: liderul Gugulan din București
Elena-Brândușa Efta a declarat poliției că a fost forțată să participe la aceste furturi de către liderul grupului, Zeno Gugulan, un român care a fost legat de peste 54 de infracțiuni comise în Regatul Unit. Gugulan, care continuă să fie în libertate, a fost urmărit de reporteri până în București, unde s-a descoperit că are legături cu o rețea mai amplă implicată în cămătărie, trafic de persoane și contrabandă cu tutun.
Produse furate, distribuite global
Bunurile furate erau comercializate în piețe din Romford și Vauxhall. În cadrul unei investigații sub acoperire, reporterii au filmat vânzători care recunoșteau că produsele provin din furturi. Mai mult, o companie numită Prime Value Distribution a fost surprinsă oferind „servicii de distribuție globală” pentru bunuri furate, deși reprezentanții acesteia au negat ulterior acuzațiile.
Impactul asupra imaginii comunității românești
Acest caz amplu a scos la iveală o problemă majoră privind exploatarea unor indivizi vulnerabili de către rețelele de crimă organizată. Deși majoritatea românilor din Regatul Unit contribuie pozitiv la societatea gazdă, astfel de incidente riscă să afecteze imaginea întregii comunități.
Cazul rămâne deschis, iar autoritățile continuă să-l caute pe Gugulan și pe alți membri ai rețelei. Această poveste tragică subliniază complexitatea combaterii crimei organizate care operează peste granițe, implicând indivizi forțați să comită infracțiuni pentru câștiguri minime, în timp ce liderii rețelelor continuă să beneficieze.