Nu mai au bani nici să-și viziteze familia “Stranierii” nu mai vin acasă de Paști



Din ce în ce mai muți români care au emigrat pentru o viață mai bună încep să trăiască același sentiment pe care îl aveau în țară. Nesiguranța locului de muncă, salariile tot mai mici sau șomajul sunt realitățile care îi apasă. Indiferent de sacrificii, însă, românii din diaspora spun că “afară” pâinea e mai albă decât în țară și nu au de gând să se întoarcă.

Criza financiară a pus stăpânire pe întregul continent, iar românii, indiferent unde muncesc, trebuie să strângă cureaua, nu mai pot trimite bani acasă și nici nu mai au posibilități pentru a-și vizita familiile. Acest fenomen este confirmat de polițiștii de frontieră, care se așteptau ca vămile să se aglomereze înaintea Paștelui, dar numărul celor care intră în țară nu a crescut deloc în ultimele zile, contrar așteptărilor.

“Sunt puțini cei care revin în țară”

Numărul curselor cu autocare care aduc în țară, în perioada sărbătorilor de Paște, muncitori români stabiliți în străinătate a scăzut față de anii precedenți cu până la 30%. Reprezentanții unor companii de transport internațional de persoane care operează în județul Arad afirmă că în perioada Paștelui autocarele care circulă dinspre Spania, Portugalia, Germania, Italia sau Grecia erau aglomerate în anii trecuți, în timp ce acum, numărul biletelor de călătorie cumpărate a scăzut simțitor.

Directorul de vânzări de la Atlassib, Monica Sanislav, a declarat că numărul curselor spre România a scăzut față de anii precedenți: “Cele mai mai afectate sunt cursele care vin din Spania și Grecia. Sunt puțini pasageri față de alți ani. În această perioadă mai venim cu diverse promoții la tarife, dar și așa sunt mai puțini cei care revin în țară”.

Au scăzut salariile

În Spania și Italia nu se mai găsesc locuri de muncă, iar salariile au scăzut. Acest fapt este confirmat de mai mulți români, care au declarat că veniturile le-au scăzut la locurile de muncă și că nu își mai permit să revină în țară la toate sărbătorile. Din cauza faptului că lefurile le-au fost diminuate sau că au fost trimiși în șomaj, o mare parte dintre românii care muncesc peste hotare nu au mai avut posibilități să trimită bani acasă. Chiar și în aceste condiții, majoritatea românilor nici nu se gândesc să se întoarcă acasă pentru că, în opinia lor, în România este și mai greu. “Eu nu am fost de doi ani acasă la Bârlad, dar am zis să îmi vizitez mama și băiatul de Paște. Nu e ușor nici în Spania, e tot mai greu să găsești de muncă. Am multe cunoștințe care ar veni acasă, dar nu au bani”.

“Salariile au scăzut în Italia. Doar soțul mai lucrează, eu nu am mai găsit de muncă de șapte luni. Soțul a fost de Crăciun acasă, eu vin de Paște, că nu ne permitem să venim deodată”. “Acum italienii își dau părinții bătrâni la azile și nu-i mai îngrijim noi acasă, dar eu am avut noroc să-mi găsesc de lucru la o fabrică”.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Expoziție de ouă de Paște la Muzeul Horniman

Bătălia pentru Capitală