in

Paște românesc la Leeds

Peste 500 de români din nordul Angliei sunt așteptați să petreacă Sărbătorile Pascale la prima biserică ortodoxă românească din Marea Britanie aflată în proprietatea unei comunități românești locale. Cei care vor păși pragul bisericii Sfântul Macarie Cel Mare din Leeds, în Vinerea Mare vor fi întâmpinați cu ouă încondeiate de copiii românilor din parohie, iar în seara de Înviere creștinii ortodocși sunt așteptați să asculte slujba ținută în limba română. Părintele Constantin Popescu ne-a povestit cum a reușit să achiziționeze de la Biserica Anglicană primul lăcaș de cult dedicat românilor și astfel să susțină dezvoltarea uneia dintre cele mai închegate comunități românești din UK.



Ce rol joacă Parohia pe care o conduceți în comunitatea locală?

«Indiferent de motivul care ne-a determinat să luăm crucea emigrării, sentimentul înstrăinării de pământul în care ne-am născut se poate naște până și în cea mai împietrită inimă, putând genera în timp sentimentul lipsei de identitate. La acest moment de răscruce pentru cel care se simte fără identitate, rolul parohiei este unul major. Slujbele ținute în limba maternă și rugăciunea în comun cu cei de un neam pot conduce pe cel aflat într-o astfel de stare, la descoperirea adevăratului rost a ceea ce ignorase atât de mult acasă: bisericuța din cartier și preotul ei, mănăstirea de la marginea orașului, închinarea la icoane, cărțile cu conținut duhovnicesc, clopotul și toaca auzite în zi de duminică sau sărbătoare, spovedania din posturi… toate laolaltă. Pentru cei mai mulți, a fi la biserică în contextul diasporei presupune un efort: efortul de a o căuta, de a o găsi, efortul de a se integra în comunitate, efortul de a bate amar de drum, poate sute de kilometri, pentru a o cerceta cât mai des pentru propriul lui folos sufletesc. Dar și bucuria adevăratului căutător este pe măsura lucrului căutat, lucru valabil oriunde în lumea aceasta.»

În general, românii, odată ajunși pe alte meleaguri, au tendința să se îndepărteze de conaționali. Ce-i ține aproape pe românii din Leeds?

«Este adevărat că aceasta tendință există și va exista, din nefericire. Nu știu, parcă este ceva înscris în codul genetic al românului! Însă tocmai aici intervine rolul parohiei. Mai înainte de a raspunde la întrebarea “Ce-i ține aproape pe românii din Leeds”, se cuvine să facem o precizare. Parohia are locul de slujire în orașul Leeds, însă, din punct de vedere al provenienței enoriașilor parohiei, lucrurile îmbracă haina diversității: pe lângă cei din Leeds și Bradford, un însemnat număr de credincioși români vin din zonele Manchester, Sheffield, York, Harrogate, alții chiar de la distanțe mai însemnate, ajungând până la 200 și chiar 250 kilometri. De aceea, aș reformula: “Ce îi ține aproape pe românii din nordul Angliei?”

Cred că și acum, ca și în trecut, Biserica rămâne un reper extrem de important pentru orice emigrant. Este locul unde găsește mângâiere sufletească, este locul unde sufletul răvășit de podvigul acestei vieți găsește împăcare cu el însuși, cu aproapele și cu Dumnezeu. Este locul unde se plămădesc noi începuturi, pentru cei care caută cu adevărat. Închegarea acestei comunități parohiale s-a putut face numai prin rămânerea împreună a românilor venind din diferite zone ale nordului Angliei. Acest lucru ne-a permis în cele din urmă și achiziția bisericii unde slujim acum, motiv pentru care sensul apartenenței la această comunitate a sporit.»

Cât de dificil a fost procesul de achiziționare al bisericii?

«După șase ani de la înființarea parohiei Sfântul Macarie cel Mare, comunitatea noastră a stabilit drept obiectiv prioritar achiziționarea unui spațiu, de preferință un lăcaș de cult existent, în care să se desfășoare – în condiții apropiate de cele de care dispun parohiile-surori din România – întreaga sa activitate.

Primele demersuri au fost făcute în primăvara anului 2010, când s-au evaluat direcțiile de acțiune și condițiile de ordin juridic care trebuie îndeplinite în vederea atingerii obiectivului amintit. A devenit astfel evident faptul că membrii parohiei noastre trebuie să se organizeze într-o structură cu statut și obiectiv recunoscute de către statul britanic. Astfel s-a ajuns ca în 12 septembrie 2010 să se înființeze Fundația, al cărei obiectiv fundamental este să susțină desfășurarea activităților specifice cultului creștin-ortodox în zona Leeds-Manchester, spre folosul publicului larg, dar adresându-se în principal vorbitorilor de limba română și limba engleză. Fundația a preluat numele patronului nostru spiritual, Sfântul Macarie și se numește “Saint Makarios The Great Ecclesiastical Trust”. Pentru înființarea ei a fost nevoie ca un număr mic de membri ai comunității să accepte, în mod voluntar, angajarea responsabilităților care incumbă din statutul de administratori ai fundației.

Alături de mine, preotul paroh, primii administratori ai fundației sunt Anca, Dana, Bogdan și Annemarie, români ortodocși care locuiesc și muncesc în Anglia, țara de adopție. Aș vrea să menționez că deși această mână de oameni duce greul administrării fundației, ei nu sunt singuri în lucrarea care se realizează la Leeds. Actuali și foști consilieri parohiali, coordonatori ai diferitelor sectoare ale comitetului parohial, cântăreți la strană sau pur și simplu simpli enoriași, cu toții contribuie după puteri, îndemânări și disponibilitate la desăvârșirea lucrării.»

Ce proiecte desfășurați prin intermediul parohiei?

«Cel mai important proiect pe care parohia noastră l-a inițiat este cel legat de achiziția bisericii și a clădirii anexă. Evident, lucrurile nu se opresc aici. Parohia noastră urmează să demareze un amplu program de reparații la clădirea bisericii și de reconfigurare a interiorului potrivit tradiției ortodoxe. Acest lucru implică, la interior, construirea unui iconostas de lemn, a mobilierului bisericesc aferent și dotarea cu icoane pictate de mână a iconostasului.

Beneficiul – dacă putem vorbi de beneficiu aici! – este acela că vom oferi conaționalior noștri, și nu numai, un loc de slujire și rugaciune apropiat de cele de acasă, din România.

Datorită Church Hall-ului am reușit și să organizăm o “școală de duminică” pentru copii din parohia noastră. Avem două persoane din comunitate, Mihaela și Carmen, care se ocupă de două grupe de copii, având un total de peste 20 de copii înscriși. Părinții copiilor au salutat această inițiativă și încearcă să-și aducă copiii la biserica o dată la două săptămâni pentru a participa atât la Sf. Liturghie, cât și la școala Parohială Duminicală. În ultimul timp, am putut vedea și ceva roade în această direcție: copiii, părinții și îndrumătorii lor s-au străduit să pregătească serbarea de 1 Decembrie, de Crăciun, iar acum, de Paște. În Vinerea Patimilor a acestui an copiii noștri vor încerca să învețe cum să picteze/ încondeieze ouă, o veche tradiție româneasca legată de Sfintele Paști.»

Proiecte de viitor?

«Să dăruim – prin actul sfințirii – biserica Lui Dumnezeu, Cel Care ne-a și ajutat să o cumpăram! Acest lucru presupune însă atât eforturi umane cât, mai ales, materiale. Suntem în plin proces de identificare a unor posibile surse de finanțare, nutrind speranța să putem demara ceva anul acesta. Dacă vom reuși să ducem la bun sfârșit cele propuse, vom avea bucuria și cinstea că osteneala noastră să fie binecuvântată în anul viitor de prezența la sfințirea bisericii a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Iosif, chiriahul nostru și a altor părinți episcopi din Sfântul Sinod.»

Părintele Constantin a ajuns în Marea Britanie, cu soția și fetița cea mare, în vara anului 2002, când a obținut un post de inginer la o firmă de consultanță în domeniul energetic din zona Manchester. Trei ani mai târziu, pe 30 aprilie 2005, a fost hirotonit diacon și la mai puțin de o zi distanță, preot, cu loc de slujirie și misiune la recent înființata parohie Sf. Macarie cel Mare din Mirfield, West Yorkshire.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Chestionar pentru tinerii români din Diaspora

Azi e Vinerea Patimilor. Obiceiurile în Săptămâna Mare