in

Românii sunt nemulțumiți de sistemul medical britanic



Este vorba despre o diferență de cultură sau de un sistem medical incapabil să trateze afecțiunile românilor? Prea mult Paracetamol, prea puține antibiotice.

Românii ajunși în Marea Britanie se lovesc de mentalități diferite în multe domenii, dar și de o diferență majoră în ce privește sistemul medical. Aici, medicii specialiști te văd doar în cazuri de urgență, în rest lăsând “greul” pe seama asistentelor medicale.

Sistemul medical pare a fi cea mai mare problemă pentru mamele romance care au și copiii în Marea Britanie. Tratamentul pentru orice boală pare a fi banalul Paracetamol. Copiii răcesc des, iar britanicii spun că așa este normal, pentru că sistemul imunitar trebuie “lucrat”.

Într-un interviu acordat publicației noastre, Doctorul Tudor Toma spunea că medicii britanici nu sunt nici pe departe mai slab pregătiți ca cei români, dar că educația lor diferă, fiind axați mai mult pe rezolvarea practică a problemelor decât pe cunoștințele pur teoretice.

Doctorul Tudor Toma despre sistemul medical britanic.

De ce probleme se plâng românii?

“Mi se pare că medicilor de aici le e frică să nu facă vreo greșeală. Ca să meargă la sigur, îți prescriu paracetamol, pentru că ăsta nu prea are cum să-ți facă rău. Am avut senzația că pentru ei este medicamentul minune, care te vindecă de orice boală” ne spune Magda C., din Brighton. Ne-a mai spus, de altfel, că în cazul său paracetamolul chiar a funcționat.

Liliana G. ne spune că i se rupea sufletul când a mers cu copilul sau la urgențe și nu a fost băgată în seamă de personalul de acolo ore întregi. “A fost un accident major din punctul meu de vedere, băiatul meu a căzut pe scări, la școală. Era plin de sânge dar la medic aveau prioritate bețivii și drogații”

Există și români mulțumiți?

Laura M. locuiește în Southampton și a făcut propriile investigații referitoare la medicația prescrisă în România comparativ cu Marea Britanie. “România este cu mulți ani în urmă. Am înțeles că aceeași situație era în Vestul Europei acum mulți ani. Prea multe antibiotice pentru probleme prea mărunte. România poate fi comparată la acest capitol cu țările din lumea a treia: antibiotice pentru orice. Eu sunt mulțumită de NHS”.

Cătălin I. locuieste intr-un orașel din Wales si este de asemenea mulțumit de sistemul medical de aici. “Am doi copii. În primă fază am fost foarte îngrijorat, pentru că răceau o data la 3 săptămâni. Norocul meu a fost că i-am ascultat pe medici (nu prea aveam alternative) și acum am doi copii foarte sănătoși. De doi ani nu a mai răcit nici unul. Se pare că povestea doctorilor de aici cu sistemul imunitar care trebuie să se formeze chiar funcționează. Prietenii din România își duc copiii la salină să-i călească. Ai mei s-au călit de la natură”.

Și în Marea Britanie se merge pe “pile”

Un cititor care a dorit să rămână anonim, ne spune că “este ca în România, dacă te împrietenești cu medicul de familie, poți beneficia de un tratament preferențial. Nu trebuie să dai bani, asta nu cred că s-a întâmplat vreodată, dar cu siguranță poți avea beneficii dacă știi cum funcționează sistemul și îți faci prieteni în interior”.

Studiile arată că părinții din Estul Europei au mai mare încredere în medicii din țările de unde provin, dar încrederea nu este justificată, deoarece rezultatele sunt aproximativ aceleași indiferent de țara din UE în care se face tratamentul. Vorbim, firește, de afecțiuni minore.

Părinții de naționalitate română, poloneză sau bulgară preferă să-și ducă copiii la doctor sau la dentist în țările de origine și consideră că sistemul educațional britanic nu e eficient, potrivit unui studiu realizat de o echipă de cercetători de la Strathclyde University referitor la migrația copiilor citat de publicația The Telegraph. (Părinții est-europeni, nemulțumiți de NHS și de sistemul educațional britanic)

Sistemul medical britanic de stat (NHS) este foarte lăudat în întreaga lume pentru eficiența sa, dar românii au probleme în a înțelege diferențele, considerând “normal” sistemul românesc.

Cel mai mare avantaj al sistemului NHS față de cele din alte țări pare a fi egalitatea cu care își tratează pacienții indiferent de statutul social, de nationalitate și de posibilitățile financiare ale acestora.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

S-a terminat criza? Tot mai multe locuri de munca in UK.

Universitățile din UK, cele mai bune din Europa. Cele din România, la coada clasamentului