in

Euro, la cea mai mică valoare din ultimul an: 4,33 lei



Moneda naţională câştigă teren în faţa monedei euro. Referinţa publicată de Banca Naţională a României (BNR) a coborât miercuri la 4,3364 lei/euro, cel mai redus nivel din ultimele 12 luni.

Un curs inferior, de 4,3340 lei/euro, a fost publicat de banca centrală la 30 ianuarie 2012.

Pentru moneda americană, banca centrală a anunţat de asemenea un curs în scădere, cu 2,86 bani, la 3,2596 lei/dolar, reprezentând minimul din 29 februarie, când dolarul a fost cotat la 3,2357 lei.

În acelaşi timp, referinţa pentru francul elveţian a coborât la 3,5061 lei/franc, fiind cel mai redus nivel din decembrie 2011. O rata de schimb inferioară celei de miercuri a fost publicată la 7 decembrie 2011, când francul a fost cotat la 3,5037 unităţi.

JP Morgan a anunţat marţi seară că va include, de la 1 martie, obligaţiunile României în indicele băncii pentru bondurile guvernamentale de pe pieţele emergente, informaţie care a dus la aprecierea leului imediat după anunţ, pe pieţele internaţionale.

“Deşi includerea nu este încă un fapt stabilit, ştirea a confirmat aşteptările care au susţinut recentul avans al activelor denominate în lei. După momentul anunţului de marţi seară, leul a câştigat circa 1% pe volume semnificative, ajungând la nivelul de 4,34 lei/euro, atins ultima dată în februarie 2012. În opinia noastră, banca centrală a înfrânat avansul leului prin intervenţii importante ieri şi credem că va continua să îşi crească rezervele valutare, fapt ce ar împiedica o apreciere clară a leului dincolo de 4,30 lei/euro în perioada următoare”, arată un raport ING Bank transmis miercuri dimineaţă.

“Întărirea leului este legată de faptul că investitorii au început să vină pentru titluri de stat. Ca să cumpere titluri de stat, aceştia au schimbat valută şi asta a făcut să se întărească leul. Dacă există un apetit şi interes pentru titluri de stat în continuare, tendinţa de apreciere a leului va continua, chiar fără să aibă vreo legătură cu fundamentele economiei care rămân totuşi fragile”, a explicat analistul Aurelian Dochia pentru NewsIn.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

CE: Marea Britanie nu poate introduce restrictii unilaterale pentru romani

Un băiat român s-a întors după 22 de ani să mulţumească unei familii britanice