Regula de trei simplă



de Sorin Cehan

Chiar atât de naivi să fie britanicii? Să creadă fără să cerceteze ceea ce le servesc pe tavă tabloide colorate şi politicieni populişti cu privire la pericolul care pândeşte Anglia din 2014, adică o invazie de proporţii biblice? Pare că nimeni nu mai pune la îndoială faptul că vor veni în masă românii şi bulgarii: singura necunoscută este “cât de mulţi “ vor veni.

Pe această temă se fac diverse speculaţii. Parlamentarul conservator de Kettering, Philip Hollobone, a stabilit şi o metodă rudimentară de calcul, bazată pe regula de trei simplă, o metodă matematică ce permite determinarea unuia dintre termenii unei ecuaţii de proporţionalitate pe baza celorlalţi. Hollobone a calculat câţi români şi bulgari vor veni din 2014, luând ca model ce s-a întâmplat la prima extindere către Est a UE, în 2004. Numărul cetăţenilor din cele 8 ţări intrate atunci în UE (Polonia, Republica Cehă, Ungaria, Slovacia, Lituania, Letonia, Slovenia şi Estonia) şi veniţi în UK a ajuns acum 1.079.000.

Având în vedere că populaţia celor 8 ţări este de 73 de milioane, aşadar în UK trăieşte 1,5% din populaţia acestor ţări, a raţionat Hollobone. Aplicând aceeaşi metodă, Hollobone a calculat că 1,5% din populaţia României şi Bulgariei va veni să trăiască în UK, adică 425.000, aproximativ o triplare a numărului oficial de acum (155.000).

Metoda de calcul este exagerat de simplistă, numai că a făcut carieră în maşina mediatică de tocat români şi bulgari care a pornit în urmă cu câteva luni. Dacă Hollobone a spus că această creştere se va face în doi ani, Migration Watch, organizaţia condusă de Sir Andrew Green, a vrut să pară mai precisă şi moderată, afirmând că vor veni “între 30.000 şi 70.000” de români şi bulgari pe an, în următorii cinci ani, rotunjind ştiinţific la 50.000 cifra anuală a invaziei. 250.000 de persoane pe an vor veni, se spune într-un raport expediat de Migration Watch presei şi politicienilor dornici de afirmare.

Partidul Independenţei, UKIP, nu se mai încurcă în fineţuri şi susţine că ridicarea restricţiilor anul viitor ar putea duce la un influx de 350.000 – 400.000 de români şi bulgari în UK, cu un mare impact asupra ratei de criminalitate. Pe site-ul UKIP englezii pot vedea numărătoarea inversă a invaziei şi număra secundele care-i despart de fatidica dată, 1 ianuarie 2014, data ridicării restricţiilor pentru români şi bulgari.

Secretarul de stat Eric Pickles a pus şi el gaz pe foc, deşi s-a prefăcut că nu ştie de unde vine fumul: a susţinut că a văzut previziuni de sosire a românilor şi bulgarilor după 2014, dar că nu le spune public, să nu îngrozească populaţia. Dracul pe care nu-l cunoşti e mai rău decât cel pe care-l cunoşti. Este foarte posibil ca şi previziunile, aşa de pompos intitulate, vizualizate de Pickles să fi fost estimate tot pe baza regulii de trei simplă. Guvernul ţine secrete datele nu de teamă să nu alarmeze populaţia, ci de jenă să comunice metoda analfabetă de estimare.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Bande criminale scot din UK imigranţii ilegali pe uşa din spate

OTV-ul lui Dan Diaconescu, închis