in

Medicii britanici prescriu tratamente placebo

Cei mai mulți medici britanici recunsc faptul că au prescris măcar o data în carieră placebo pacienților. Un studiu publicat de presa britanică arată că 97% dintre aceștia le-au dat bolnavilor medicamente fără efecte farmaceutice sau tratamente cu efecte necunoscute asupra bolii, iar 75% recurg la o asemenea practică cel puțin o data pe săptămână.



Pentru a-şi trata pacienţii, aproximativ 12% dintre medici spun că au folosit “placebo pur”, precum suplimente din zahăr sau soluţii saline, potrivit studiului realizat de cercetătorii de la universităţile britanice Oxford şi Southampton.

Medicii cred că astfel de tratamente “pot să îi ajute pe pacienţi”, provocând “efectele unui tratament psihologic”, a explicat Jeremy Howick, unul dintre autorii studiului, realizat pe un eşantion de 783 de medici generalişti.

“Efectul placebo eliberează analgezice naturale în sistemul nervos”, completează colegul său George Lewith, considerând că “stigmatul asociat cu placebo este iraţional” şi îndemnându-i pe cercetători să realizeze studii ştiinţifice despre “placeboul etic şi economic”.

Potrivit Autorităţii de reglementare a medicilor britanici, recurgerea la placebo este etică doar în cazul testelor clinice: placebo permite în acest caz compararea efectelor unui tratament specific, între pacienţii care primesc medicamente şi pacienţii care primesc placebo. “Prescrierea unui placebo implică înşelarea pacientului, pentru că, pentru maximizarea efectului, pacientul are nevoie să creadă că falsul medicament este real”, se afirmă într-un comunicat emis joi de Asociaţia Medicală Britanică.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Olandezii se tem de imigranții români și bulgari

Tinerii abandonați în orfelinatele românești își caută familiile