Lupta guvernului britanic de a reduce numărul imigranţilor risca să producă o victimă colaterală neaşteptată – economia Regatului, se arată într-o analiză publicată de ziare.com.
Marea Britanie se menţine de ani buni în topul QS World University Ranking datorită valorii învăţământului oferit de universităţi, fiind una dintre principalele destinaţii pentru studenţi din întreaga lume.
Prorectorii britanici: Studenții străini nu mai vin în UK din cauza paranoiei imigrației
Potrivit unui raport recent remis Potrivit unui raport recent remis de Departamentul britanic pentru imigranţi, la cererea Universities UK (forul studenţilor din Marea Britanie), în 2012 şi 2013 a fost înregistrată o scădere a numărului solicitărilor de viză pentru studenţi.
Potrivit Universities UK, comisia pentru imigrație a calculat că trebuie redus numărul studenţilor internaţionali din ţările care nu fac parte din UE, până la 87.600, pentru că guvernul să-şi atingă targetul în ceea ce priveşte imigranţii, de sub 100.000 pe an, până în 2015, conform unei statistici remise de Oficiul Naţional de Statistică al Marii Britanii şi publicat de publicaţia online workpermit.com.
Forul studenţilor din Marea Britanie, Universities UK a solicitat parlamentului britanic să susţină creşterea şi dezvoltarea învăţământului universitar, pentru că este una din ramurile în care această ţară excelează. Potrivit acestei instituţii, “studenţii internaţionali din afară ţărilor Uniunii Europene trebuie să fie incluşi într-o schemă separată de cea a tuturor imigranţilor”.
Scoțienii, mai deschiși în problema imigrației
Un avantaj al acestei delimitări între studenţi străini şi imigranţi, susţin cei de la Universities UK şi de la alte organizaţii studenţeşti britanice, ar fi şi că s-ar putea obţine şi o cifră clară a totalului de non-britanici din Regat.
Aportul studenţilor la economie
Referitor la contribuţia studenţilor internaţionali la economia Marii Britanii, Universities UK a publicat un raport al Departamentului ministerial pentru economie, inovaţie şi aptitudini, conform căruia “exportul” de educaţie universitară ar putea aduce Marii Britanii 16,9 miliarde de lire sterline, până în 2025.
O statistică publicată recent de Universitatea din Sheffield arată că studenţii internaţionali contribuie net la PIB-ul oraşului cu 120,3 milioane de lire sterline pe an.
Un raport similar dat publicităţii de Universitatea din Exeter subliniază că prin prezenta studenţilor internaţionali s-au adus 88 de milioane de lire sterline la PIB-ul oraşului, asigurând 2.880 de locuri de muncă. Iar la nivel de regiune s-a înregistrat o cifră de 104 milioane de lire sterline pe an, contribuind la susţinerea a 3.280 de locuri de muncă, în sud-vestul insulei britanice.
Vince Cable: declarațiile privind imigrația sunt „absolut toxice”
Potrivit acestor cercetări, beneficiile pe care studenţii străini le aduc Marii Britanii nu sunt deloc de neglijat şi sunt estimate a fi valabile atât pe termen scurt cât şi pe termen lung.
În acest timp însă principalii competitori ai britanicilor pe această piaţă, Statele Unite, Australia şi Canada, implementează proiecte pentru încurajarea şi susţinerea studenţilor internaţionali.
Guvernul canadian, spre exemplu, urmăreşte dublarea numărului de studenţi străini până în anul 2022, iar guvernul australian a solicitat revizuirea sistemului de acordare a vizelor de studii, ridicarea restricţiilor care îi împiedica pe tineri să înveţe în Australia, precum şi relaxarea condiţiilor de angajare post-universitara.
Sursa: ziare.com