in

Sky News: Românii imigrează pentru salarii mai bune, nu pentru beneficii

Un reporter al Sky News a încercat să afle, de la sursă, de ce ar vrea românii să vină în Marea Britanie. Robert Nisbet a realizat un reportaj în România, încercând să tragă o concluzie despre ce se va întâmpla o dată cu ridicarea restricțiilor pentru români și bulgari, de la 1 ianuarie 2014. Rata şomajului este mai mică în România decât în Marea Britanie, constată el, ceea ce înseamnă că nu lipsa locurilor de muncă îi determină pe români să plece, ci nivelul salariilor, spune Nisbet, citat de Agerpres.



„În condiţiile unor dezbateri politice intense în jurul relaxării restricţiilor pe piaţa muncii, de ce îşi doresc atât de mulţi români să vină în Marea Britanie?”, se întreabă reporterul Sky News, în materialul publicat miercuri, 16 octombrie.

Stereotipurile comode, care îi confundă pe români cu etnicii romi, s-au adăugat temerilor legate de valurile de imigranţi care vor profita de serviciile sociale şi vor fura locurile de muncă de la vecinii europeni”, mai spune Nisbet.

„Atunci când am mers în capitala Bucureşti”, mărturiseşte acesta, „am presupus că problema este şomajul, că perspectiva mai multor oportunităţi de muncă sau de acces la sistemul de asistenţă socială din Marea Britanie ar fi motivul principal. Însă nu lipsa locurilor de muncă din România a provocat exodul – în condiţiile în care rata de ocupare a acestora este mai bună decât cea din Marea Britanie – ci nivelul salariilor”, explică jurnalistul.

Polonezii instalatori, românii programatori

„Salariile sunt cel puţin la nivelul unui sfert din cele plătite pentru posturi echivalente din Marea Britanie. Spre exemplu, venitul lunar al unui ofiţer de poliţie este cu puţin peste 250 de lire sterline, după impozitare”, a observant el.

„Prin urmare, deşi unele voci din Marea Britanie se agită cu privire la implicaţiile faptului că mii de muncitori necalificaţi vor invada economia încă suferindă a Marii Britanii, guvernul român are altă problemă: cea a exodului de creiere.

„Din păcate, tinerii români calificaţi sunt cei care se mută în aceste ţări, deoarece doresc locuri de muncă bine plătite, nu pentru că vor să profite de ajutoarele sociale oferite de acestea”, a explicat ministrul muncii, Mariana Câmpeanu, pentru Sky News.

„Avem mulţi oameni care studiază în universităţi din Europa şi găsesc, de obicei, locuri de muncă mai bine plătite acolo. Sperăm că economia românească se va îmbunătăţi şi vom putea oferi salarii mai mari pentru cei care doresc să vină înapoi”, a adăugat ea.

Numărul muncitorilor români și bulgari a crescut cu 26%. Presa britanică: A început invazia!

De la data aderării sale, în 2007, România a fost responsabilă pentru 8 % din valul de emigrare de pe teritoriul UE, fiind depăşită doar de Polonia.

Andrei Iosep, unul dintre jucătorii de polo cunoscuţi ai României, intenţionează să se mute în Marea Britanie în luna ianuarie după ce Team GB (echipa olimpică a Marii Britanii) l-a abordat pentru postul de antrenor.

El a declarat că vrea să se întoarcă acasă în cele din urmă, dar că va profita de relaxarea controalelor privind imigrarea pentru a îmbunătăți imaginea românilor în străinătate.

„Am fost într-un club din Italia în urmă cu câţiva ani şi am încercat să vorbesc cu o fată. M-a întrebat de unde vin şi când i-am spus că din România, mi-a întors spatele şi a plecat”, îşi aminteşte el.

„Am fost şocat şi m-am simţit foarte rău. Am avut câteva experienţe nefericite prin Europa. Faptul că am fost trataţi diferit de alţii m-a supărat”, povesteşte poloistul.

Migration Matters Trust: Estimările cu privire la numărul românilor și bulgarilor sunt “nefondate”

Daniel Rusu este un român care intenţionează să vină în Marea Britanie pentru a lucra pe şantier şi consideră că unii britanici exagerează temerile despre imigranţii care se vor muta doar pentru a avea acces la ajutoare sociale.

„Din păcate, unele dintre poveşti sunt adevărate şi vorbesc aici despre cei care vin în Marea Britanie să cerşească, să fure sau nu au planuri de a se angaja. Deşi numărul lor este mic, ei au o influenţă foarte mare asupra opiniei public”, a declarat Rusu pentru Sky News.

România s-a alăturat Uniunii Europene de şase ani, dar mulţi dintre cetăţenii săi simt că sunt trataţi ca europeni de rang secund şi evitaţi de către membrii cei mai bogaţi ai clubului, relatează Sky News.

În ianuarie, un plafon anual temporar care limitează numărul de lucrători bulgari şi români necalificaţi din Marea Britanie la 25.000 va expira.

Grupul de presiune Migration Watch UK, care se pretinde a fi apolitic, dar este preocupat de nivelurile imigraţiei, estimează că 70.000 de români şi bulgari ar putea ajunge anual în Marea Britanie, în căutare de lucru.

Problema pentru cei care pledează pentru controale suplimentare este simplă: UE consacră în tratatele sale dreptul fundamental al cetăţenilor de a circula liber între statele membre, conchide Sky News.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

România s-a calificat la barajul pentru CM 2014

Regizorul Ștefan Constantinescu, invitat la CCR