Românii și bulgarii sunt chemați să iasă în stradă, la Londra, pentru a protesta împotriva discriminării la care sunt supuși de politicienii britanici. „Va fi un protest pașnic”, a declarat organizatorul, Paul Suciu, Financial Reviewer. „Vrem să ieșim în stradă atât împotriva retoricii politice inflamatorii exprimată la cele mai înalte niveluri ale politicii din Marea Britanie, cât și a discriminării politice care a apărut în interacțiunea dintre Guvernul Britanic, dominat de o facțiune naționalist-elitistă și comunitățile de români și bulgari de aici”, a mai spus Suciu.
Protestul, spun organizatorii, a fost impulsionat de decizia ministrului Educaţiei, David Willetts, de a întrerupe finanţările de studii pentru studenţii români şi bulgari, apoi pentru toate grupurile, în mod unilateral, fără consultarea părţilor implicate. Studenţii consideră că este ilegal și abuziv recuperarea ca recuoperarea banilor să fie făcută din conturile elevilor.
Colegiile, se arată în manifestul protestului, „au sute de dosare de studenți, cu formulare de cerere complete, cu prezență bună, cu aplicații acceptate ca legale și sunt dispuși să meargă în instanță pentru a rezolva această problemă.
Românii și bulgarii ies în stradă, la Londra, pe 9 decembrie: „Discriminarea, politică guvernamentală în UK”
Organizatorii mai spun că cei mai mulţi români și bulgari nu obţin decât locuri de muncă prost plătite, precum au pair, muncitori în construcții, curățenie, portari, fiind condamnaţi să rămână cetăţeni de categoria a doua în Uniunea Europeană.
„Veniți alături de noi, să arătăm că suntem o comunitate, în 10 Downing Street, luni, 09 decembrie, la ora 13.00. Veniți să arătăm că suntem uniți, pregătiți să luptăm nu doar pentru propriile noastre drepturi ca cetățenii UE (nu imigranți), dar, de asemenea, pentru păstrarea principiilor democratice din Marea Britanie, care au scăzut în ultimul timp, prin deteriorarea discursului politic”, se mai arată în manifest.
„Acesta NU este un protest împotriva societății britanice sau împotriva minunatului popor britanic, care de cele mai multe ori a fost mai mult decât primitor și înțelegător cu persoane din medii diferite”, mai precizează organizatorii.
Data protestului nu a fost aleasă întâmplător, deoarece, în perioada 9-12 decembrie, David Cameron se va afla la Strasbourg unde va cere Parlamentului European limitarea dreptului la liberă circulație în interiorul UE, pentru cetățenii din țările mai sărace.
Paul Suciu a mai declarat pentru Ziarul Românesc: „Discriminarea se manifestă la nivelul societăţii britanice nu doar printr-o retorică politică partizană, în căutare de capital politic, ci şi printr-o politică guvernamentală sistematică de negare a unor drepturi negociate de bun acord în cadrul Uniunii Europene, ce stabilesc în mod clar o egalitate între cetăţenii Marii Britaniişi cei români şi bulgari.”
El a identificat și o serie de drepturi ce le sunt negate românilor și bulgarilor în Marea Britanie: dreptul la educaţie, dreptul la muncă, dreptul la asistenţa socială şi lasănătate, dreptul la libera circulaţie în interiorul spaţiului UEşi dreptul la asociere şi la viață privată.
Destituit pentru organizarea protestului
Răzvan Şchiopu, director de marketing la Regent College, a fost destituit, pe 3 decembrie, de către conducerea instituției, din cauză că s-a implicat în organizarea protestului. Câteva sute de studenți s-au strâns, pe 3 decembrie, la Regent College, pentru a se informa cu privire la protest, ceea ce, se pare, a dus la o reacție din partea conducerii, care a hotărât să îl înlăture pe Şchiopu.
„Sute de studenți de la mai multe colegii care au trimis documentele doveditoare pentru obținerea fondurilor au fost blocați”, a declarat Răzvan Şchiopu. „Sunte alte câteva sute de cazuri care au fost verificate, li s-a spus oamenilor că sunt în regulă, au semnat, și peste noapte s-au trezit că le-au fost respinse dosarele. Este vorba despre peste 500 de studenți români și bulgari de la colegiile și Universitățile din UK,” a mai spus acesta.
„Poate că interesul guvernanților britanici ca noi, românii, să rămânem la munca de jos. Noi nu cerem drepturi în plus, nu cerem beneficii sau ajutoare sociale. Luni, va fi un protest de imagine, unde vrem să arătăm că nu suntem cei care spun ei că suntem: criminali, cerşetori, prostituate. În toate deciziile pe care le iau dau vina pe noi, ca să nu îşi atraga ura propriilor alegători sau a celorlalți cetăţeni UE.
Dacă au un proiect de lege care afectează toți cetăţenii UE, spun că au luat decizia din cauza noastră. Să îşi asume responsabilitatea pentru ceea ce fac şi să nu mai dea vina pe noi. Din cauza lor am ajuns să ne fie ruşine că suntem români. Sunt oameni care se declară de alte naționalități. Am întâlnit persoane care spun că sunt moldoveni, pentru că aşa se simt mai în siguranţă”, a mai ținut să precizeze Răzvan Şchiopu.
El a mai spus că Business Inovations and Skills, autoritatea ce coordonează Colegiile din Marea Britanie, a anunţat Ambasada României, printr-o scrisoare oficială, că studenții care au aplicat doar pentru împrumutul de studii, la fel ca și cei care au aplicat conform statutului de Migrant Worker, nu ar trebui să fie întrebaţi de cei trei ani de rezidență în UK. Însă sunt sute de aplicații Migrant Worker respinse din acest motiv.
Paradoxul infamului Yellow Card
Un alt student român, Viorel Tudose, a postat pe facebook mai multe explicaţii despre ce se întâmplă cu creditele pentru studii. El spune că Guvernul Marii Britanii a făcut tot ce i-a stat în putinţă ca să îngreuneze acordarea de acte doveditoare ale reşedinţei studenţilor români,„inclusiv acel infam Yellow Card, la care aveau dreptul din momentul în care au păşit în UK!”
Autoutilitare „anti-imigrație” pe străzile Londrei
„Acum, autorităţile pretind EXACT acel document ca dovadă de rezidenţă, ori în aceste condiţii se poate vedea foarte clar că aici e vorba de rea voinţă şi chiar de cinism,în condiţiile în care studenţii români şi bulgari sunt singuriicărora li se cer aceste dovezi «grele», la fel cum ei sunt singurii cărora li se cere să-şi trimită paşapoartele şi actele în original la Student Loans Company, punând astfel din nou în dificultate aplicantul.”
El dă și un exemplu: „Unui aplicant din Slovacia sau unui francez sau polonez, nu i se cer aceste documente în original şi nu i se face această supra-verificare, prin admisia chiar a celor de la SLC, pe care i-am sunat personal şi i-am înregistrat. Ori restricţiile la care sunt supuse România şi Bulgaria nu ar trebui să aibă nimic de-a face cu dosarele studenţilor.”
„Nu este vorba despreo blocare a unor sume adiţionale, ci despre împiedicarea efectivă a studentului să-şi continue programul, după ce a investit aproape totul, aşa cum este şi cazul meu”, a mai spus Tudose.
El citează Declaraţia Europeană pentru Drepturile Omului în care se specifică clar că toți cetăţenii au dreptul la educaţie, ori în cazul de faţă, acest drept este foarte clar încălcat.