in

Uniți împotriva discriminării. Românii și bulgarii și-au strigat nemulțumirile la ușa lui Cameron

În jur de 300 de români și bulgari au participat, luni, 9 decembrie, între orele 13.00 și 15.00, la protestul împotriva discriminării, ce s-a desfășurat în apropierea reședinței premierului David Cameron din 10 Downing Street. Trecătorii au primit pliante pe care au fost scrise mai multe statistici ale Ministerului de Interne britanic cu privire la numărul românilor și bulgarilor din Marea Britanie, dar și faptul că sunt națiunile cu cele mai multe persoane cu înaltă educație, dintre toate celelalte venite aici din Uniunea Europeană.

De asemenea, britanicii, dar și turiștii care au trecut pe acolo le-au fost oferite numere din Ziarul Românesc ce conțineau manifestul protestului scris în limba engleză și română. Românii şi bulgarii adunaţi în faţa reşedinţei premierului britanic au scandat, timp de două ore, “Stop discrimination!” şi “The right to education”, „Citizens, not immigrants”.



A fost citită o petiție către ministrul Educației, David Willetts și una către premierul David Cameron, care în perioada 9-12 decembrie se află la Strasbourg unde intenționează să propună Parlamentului European o renegociere a tratatelor europene, astfel încât cetățenii din țările mai sărace din Uniunea Europeană să nu mai beneficieze de dreptul la liberă circulație.

Totodată, au fost arborate bannere inscripţionate cu mesajele: “David Willets (ministrul britanic al Educației) against education” (David Willets împotriva educaţiei), “Citizens, not immigrants” (Cetăţeni, nu imigranţi, n.r.), “Education without discrimination” (Educaţie fără discriminare, n.r.) şi “Dave the chameleon, you are heading in the wrong direction” (David, cameleonule, te îndrepţi în direcţia greşită, n.r.), pe acesta din urmă fiind lipită şi o fotografie cu un cameleon pe bicicletă.

Cei prezenți la manifestație au avut, de asemenea, posibilitatea să își exprime liber nemulțumirile. Mai mulți studenți, români și bulgari, au susținut că există o discriminare puternică în ceea ce privește împrumuturile pentru studii, fiind verificați doar cei din ultimele țări ce au aderat la Uniunea Europeană.

Protestatarii au mai spus că o altă problemă este obținerea National Insurance Number, unde românii sunt refuzați numai din cauza cetățeniei lor. Unul dintre ei a spus că a fost respins după ce a fost întrebat de cetățenie, după care a fost informat că nu a avut toate documentele. Însă, atunci când a confruntat documentele, acestea se aflau la dosar, ceea ce dovedește discriminarea din partea autorităților.

La protest a participat și un mic grup de studenți români de etine romă. La sfârșitul manifestației, o delegație a protestatarilor a mers la cabinetul ministrului Educației și a depus petiția ce îi era adresată acestuia.

Potrivit manifestului protestului, postat pe Facebook, comunităţile bulgară şi română au decis să colaboreze în organizarea unui protest paşnic “atât faţă de retorica partizană provocatoare, exprimată de politicieni britanici de la cel mai înalt nivel, cât şi faţă de politicile discriminatorii” care i-ar viza pe români şi bulgari, iar acţiunea de luni a fost declanşată de “decizia ministrului Educaţiei de a reduce finanţările pentru studenţii români şi bulgari şi apoi pentru toate grupurile, unilateral, fără consultarea părţilor implicate”.

În manifest se mai arată că cei mai mulţi români şi bulgari nu obţin decât locuri de muncă prost plătite, precum au pair, de muncitori, portari sau în construcţii şi în curăţenie, fiind condamnaţi să rămână cetăţeni de categoria a doua în Uniunea Europeană.

Premierul David Cameron a propus o serie măsuri dure împotriva aşa-numitului “turism pentru beneficii “, afirmând că cetățenii UE nu vor putea să pretindă sprijin din partea contribuabililor pe termen nelimitat. Marea Britanie ar trebui să elimine, din ianuarie 2014, toate restricţiile impuse cetăţenilor români şi bulgari pe piaţa muncii.

Acordarea unor împrumuturi destinate studenţilor a fost suspendată pentru români şi bulgari, în urma unor “suspiciuni” create de o creştere a numărului de înscrieri la colegii britanice, relata The Telegraph în 20 noiembrie.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Theresa May a cerut la Bruxelles să fim tratați ca cetățeni inferiori ai UE

Theresa May, încrucată în socoteli: Întârzie raportul imigrației din UE, pe motiv că este prea pozitiv