Imigranții români și bulgari sunt bineveniți în Marea Britanie, atât timp cât muncesc din greu și își plătesc taxele, se arată în Huffington Post. Potrivit cotidianului amintit, un studiu recent arată că britanicii nu au sentimente rasiste față de cetățenii celor două țări, însă dau vina pe guvern pentru lipsa de informații reale, cu privire la imigrație, ce va avea în continuarea impact asupra vieții din Marea Britanie.
80% din respondeții la sondajul comandat de un think- tank independent, Viitorul Britanic, susțin măsuri dure împotriva imigrației. Cu toate acestea, 77 de procente consideră că imigranții din România și Bulgaria care muncesc din greu și își plătesc taxele trebuie să invețe limba și să devină o parte a comunității.
Studiul a constatat ca 38 % dintre oameni cred că numărul celor care vor veni din România și Bulgaria va fi de până la 50.000 în 2014, în timp ce 18 % sunt de părere că va fi între 50.000 și 100.000.
Însă, există și un procent de 13 % care cred numărul ar putea fi de până la 500.000 de persoane.
Aproape trei sferturi din respondenți acuză guvernul că nu a furnizat suficiente informații cu privire la ce se va întâmpla atunci când restricțiile de pe piața muncii din Marea Britanie vor fi ridicate pentru români și bulgari.
Directorul organizației Viitorul Britanic, Sunder Katwala, declarat : “Momentul în care noi imigranți UE din România și Bulgaria vor avea dreptul să vină în UK nu este foarte popular și oamenii își fac griji cu privire la presiunile pe care le-ar putea provoca.”
„Dacă cei nou-veniți vor face efortul de a munci din greu, vor contribui și se vor integra în Marea Britanie, cei mai mulți oameni îi vor accepta.”
Katwala a continuat : “Britanicii nu cred că milioane de oameni din România și Bulgaria sunt pe cale să vină aici.“
Sondajul vine după ce premierul Cameron a stabilit măsuri radicale de revizuire a normelor de acces la beneficii, inclusiv oprirea celor nou-veniți din UE să beneficieze de ajutoare pentru primele trei luni în care vin în țară.
Studiul a constatat că 24 % dintre respondenți considerăcă Guvernul ar trebui să accepte libera circulație în cadrul UE și să se concentreze pe măsuri practice pentru a gestiona efectele, în timp ce 30 % cred că Marea Britanie ar trebui să părăsească Uniunea Europeană pentru a putea limita libera circulație.