Cetățenii europeni care solicită locuri de muncă în Marea Britanie nu vor mai putea pretinde, începând de la 1 ianuarie, ajutoare de şomaj în primele trei luni petrcute în Marea Britanie, a anunţat, miercuri, premierul David Cameron. Măsura a fost anunţată, initial, la sfârşitul lunii noiembrie, fără să fie precizată data la care va intra în vigoare.
“Noua restricţie intră în vigoare începând cu 1 ianuarie”, se arată într-un comunicat al executivului britanic, unde se mai precizază că scopul este de a “împiedica persoanele să abuzeze de sistemul de protecţie socială din Marea Britanie”.
Data intrării în vigoare coincide cu anularea restricţiilor pentru români şi bulgari pe piaţa muncii în nouă ţări europene, inclusiv în Marea Britanie.
“Britanicii care muncesc din greu se tem pe bună dreptate că imigranţii vin aici pentru a profita de serviciile noastre publice şi de sistemul nostru de protecţie socială”, a declarat Cameron.
Comisia Europeană: Cameron se comportă iresponsabil și are un discurs xenofob
“Accelerând punerea în aplicare a acestor noi restricţii, vom face Marea Britanie mai puţin atractivă pentru imigranţii europeni care doresc să vină aici şi să încerce să trăiască din cheltuielile statului. Mesajul meu este clar: dacă Marea Britanie este foarte deschisă pentru afaceri, nu vom primi persoane care nu vor să contribuie” la sistem, a adăugat premierul britanic.
Eliminarea alocaţiei de şomaj – în valoare de minim 56,80 de lire pe săptămână – face parte din planul guvernului de a restricționa ajutoarele sociale pentru imigranţi.
Cameron insistă pentru restricționarea țărilor sărace din UE
De asemenea, alocaţia de şomaj va fi limitată, începând de vineri 20 decembrie, la o durată de şase luni, pentru solicitanţii europeni de locuri de muncă fără perspectivă de angajare.
O altă decizie prevede că europenii nu vor mai primi alocaţii pentru locuinţă, indiferent de data la care au venit în Marea Britanie. Însă, până în present, nu a fost stabilit când urmează să intre în vigoare această măsură.