Comisia Europeană poate solicita SUA ridicarea regimului vizelor pentru români. Va accepta România o înfruntare cu Statele Unite?

Comisia Europeană a cerut Statelor Unite să ridice regimul vizelor pentru cetăţenii din cinci ţări membre ale Uniunii Europene, printre care şi România, însă Bucureştiul trebuie să notifice CE, până duminică, 9 februarie, cu privire la situaţia curentă a accesului cetăţenilor români pe teritoriul american, potrivit EurActiv.com.

Pe 20 ianuarie a intrat în vigoare un Regulament european care cere statelor UE să “reacţioneze în comun” în privinţa vizelor, în special în cazurile în care ţările terţe îi supun pe catatenii UE “unui tratament diferenţiat”. Astfel, dacă SUA nu rezolvă situaţia privind regimul de acces al cetăţenilor tuturor statelor UE pe teritorul american, Uniunea Europeană ar putea introduce vize pentru diplomaţii americani, a avertizat Comisia, potrivit publicaţiei citate.



Conform regulamentului, UE îşi asumă obiectivul comun de a obţine din partea statelor terţe un regim de reciprocitate egal faţă de toate cele 28 de ţări membre.

Reciprocitatea deplină a vizelor este un obiectiv pe care Uniunea ar trebui să îl urmărească în mod activ în relaţiile sale cu ţările terţe, contribuind astfel la îmbunătăţirea credibilităţii şi a coerentei politicii externe a Uniunii”, se arată în regulament.

“Prezentul regulament ar trebui să stabilească un mecanism privind suspendarea temporară a exceptării de la obligativitatea vizelor pentru o ţară terță, într-o situaţie de urgenţă, atunci când este necesară o reacţie promptă pentru soluţionarea dificultăţilor cu care se confruntă cel puţin un stat membru şi ţinând cont de impactul general al situaţiei de urgenţă asupra Uniunii în ansamblul său”, se mai arăta în legislaţia europeană. Unul dintre statele la care se face referire este SUA.

Cele cinci țări ale Uniunii Europene pentru care SUA menţin un regim strict de vize pentru accesul pe teritorul american sunt România, Bulgaria, Polonia, Cipru şi Croaţia. Până pe 9 februarie, aceste state trebuie să notifice Comisia Europeană privind situaţia curentă a regimului de acces al cetăţenilor lor pe teritoriul SUA.

SUA, amenințate cu introducerea vizelor în UE, dacă nu renunță la restricțiile pentru români

Dacă situaţia nu se va schimba din partea SUA până în martie 2014, cele cinci ţări afectate pot să ceară Comisiei Europene să ia măsuri pentru suspendarea vizelor pentru diferite categorii de cetăţeni americani, la intrarea pe teritoriul Uniunii Europene.

În iunie 2014, la cel mult șase luni de la publicarea regulamentului, Comisia Europeană poate să decidă intrarea în funcțiune a regimului de vize pentru cetățenii americani.

Eventuale acţiuni ale UE asupra SUA ar putea însă să fie zădărnicite de înţelegerile bilaterale pe care unele state membre le au cu americanii.  “Diplomaţi din ţările în cauză au declarat pentru EurActiv.com că vor continua să negocieze bilateral pentru a rezolva problema“, potrivit portalului de afaceri europene de la Bruxelles. Ei au sugerat că nu şi-au pus prea multă speranţă în efortul comun al UE, menţionează publicaţia.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Votul românilor din străinătate, îngreunat printr-o nouă Ordonanță de Urgență a Guvernului Ponta

Pomană electorală de patru miliarde de lei pentru românii înghesuiți de credite