in

Comisia Europeană: Cetăţenii mobili sunt adesea supracalificați şi plătiţi mai prost

Comisia Europeană a publicat un studiu privind integrarea cetăţenilor mobili din UE concentrat pe şase oraşe. Studiul relevă faptul că cetăţenii Uniunii se deplasează în alte ţări din spaţiul european, în principal, pentru oportunităţi legate de locul de muncă şi sunt, în medie, mai tineri şi capabili să îşi găsească un loc de muncă.

Adesea, cetăţenii mobili sunt supracalificați pentru locurile de muncă pe care le ocupa şi pot şi retribuiţi cu mai puţin bani. Totodată, din datele colectate reiese că acest aflux de mână de muncă tânără a avut un impact economic pozitiv asupra oraşelor vizate.



Studiul se concentrează pe şase oraşe europene, alese pe criteriul componentei multinaţionale a populaţiei lor: Barcelona, Dublin, Hamburg, Lille, Praga şi Torino. Potrivit studiului, în cazul tuturor celor şase oraşe, afluxul de cetăţeni UE în vârstă de muncă, tineri, a avut un impact economic pozitiv.

Comisia Europeană prezintă exemplul oraşului Torino unde, conform unei evaluări locale, veniturile fiscale colectate de la cetăţenii străini, în general, au adus un beneficiu net de 1,5 miliarde de euro pentru finanţele publice naţionale.

Studiul relevă şi faptul că noii veniţi au contribuit la acoperirea lacunelor de pe pieţele locale ale muncii, la creşterea economică în noi sectoare şi la compensarea efectelor cauzate de îmbătrânirea populaţiei.

Un aspect evidenţiat de studiu este că cetăţenii mobili sunt adesea supracalificați pentru locurile de muncă pe care le ocupă, pot fi retribuiţi cu mai puţini bani şi, în acelaşi timp, nu beneficiază de acces la locuinţe şi educaţie, în aceleaşi condiţii.

Viviane Reding, comisarul UE pentru justiţie, a arătat în cadrul unei conferinţe a primarilor pe această temă că “libera circulaţie este un avantaj pentru Europa, pentru cetăţenii şi economiile sale. Într-adevăr, în unele oraşe pot exista provocări care trebuie să fie abordate. Cu toate acestea, nu ar fi răspunsul potrivit la problematica privind dreptul la libera circulaţie. Cred că trebuie să lucrăm împreună – la nivel european, naţional şi local – pentru a transforma provocările în oportunităţi”.

Reding a oferit asigurări că la nivelul Comisiei se depun eforturi pentru a acorda asistenţă statelor membre în abordarea tuturor provocărilor legate de liberă circulaţie.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Student român nominalizat la „Oscarul” blogosferei britanice

România cere Suediei să interzică cerșetoria