Datele furnizate, pe 2 aprilie a.c. de către Consiliul de Finanțare pentru Învățământul Superior (Higher Education Funding Council) arată o tendință îngrijorătoare în ceea ce privește situația studenților internaționali din universitățile englezești, scrie Financial Times.
Astfel, din 2005 și până în prezent, numărul studenților care aleg Anglia pentru studii universitare, atât din UE cât și din afara ei, a continuat să scadă. Datele, potrivit FT, ar trebui să ridice o problemă cu privire la deschiderea Marii Britanii către restul lumii. „Este greu să câștigi o «cursă globală», în condițiile în care tot mai puțini oameni doresc să meargă pe drumul tău”, se arată în articolul din Financial Times.
În ceea ce privește studenții din Uniunea Europeană, în anul universitar 2012-2013 a existat o scădere a numărului acestora cu 24% față de 2011-2012. HEFCE a explicat declinul prin creșterea taxelor de școlarizare.În altă ordine de idei, scrie FT, declinul din 2012-2013 vine după 29 de ani creșteri succesive.
Articolul face apoi o analiză a taxelor din Anglia în comparație cu cele ale universităților din Scoția.
Astfel, dacă la o universitate din Anglia taxele de școlarizare se situează între 3.465 și 9.000 de lire sterline pe an, în Scoția există o taxă unică, pentru studenții scoțieni și europeni, de 1.820 de lire sterline pe an care se plătește după absolvire.
Universităţile britanice pot pierde milioane de euro din cauza restricţionării imigraţiei
Mai mult, ca o ironie a sorții, legislația UE permite Scoției să discrimineaze studenții din Anglia, Țara Galilor și Irlanda de Nord, însă nu pe cei din țările UE. Dacă țara ar deveni independentă, acest lucru ar înceta, scrie Financial Times.
Drept urmare, numărul studenților care aleg universitățile scoțiene continusă să crească, în timp ce Anglia primește mai mulți muncitori decât studenți.
Politica pe care guvernele britanice o au față de imigrație este în mare măsură responsabilă. Atunci când țările îngreunează accesul studenților, ei merg în alte părți, se mai arată în articol. Spre exemplu, creșterea numărului de studenți din Marea Britanie s-a datorat, parțial, și regulilor mult mai stricte introduse de Statele Unite după atentatele de la 9 septembrie.
Elevii din alte țări care studiază în UK nu sunt imigranți, spun școlile engleze
FT dă ca exemple Malaezia și Brazilia, unde numărul studenților internaționali a crescut ca urmare a unor politici de imigrație mult mai permisive. De asemenea, Australia are o politică de imigrație cu privire la studenți diferită de cea generală, ceea ce a dus la o creștere a studenților din India și Pakistan.
Marea Britanie ar trebui să fie mai deschisă la beneficiile pe care le pot aduce studenții internaționali. Politicienii ar trebui să își dea seama că alegerea țării de către studenții internaționali este la fel de importantă ca alegerea universității, se încheie analiza Financial Times.