in

Start în alegerile europarlamentare. Britanicii și olandezii sunt primii care votează pentru noul legislativ al UE

Britanicii şi olandezii sunt primii care votează în alegerile legislative europene, joi 22 mai. Scrutinul din 2014 ar putea însemna o ascensiune a partidelor eurofobe şi populiste, dar va fi marcat și de un puternic absenteism, potrivit AFP. Alegerile, care se desfăşoară timp de patru zile în cele 28 de state membre ale Uniunii Europene şi care urmează să desemneze 751 de deputaţi în Parlamentul European, pentru un mandat de cinci ani – ar putea conduce la obţinerea unor scoruri “istorice” de către partide anti-UE, în mai multe ţări-cheie.

În Olanda şi Marea Britanie, secţiile de votare au fost deschise la ora 05.30 GMT şi, respectiv, ora 6.00 GMT. Rezultatele oficiale vor fi anunţate în mod simultan în toate statele membre, după închiderea secţiilor de votare în Italia, duminică, la ora 21.00 GMT. În secţia de votare din Gara Haga, o funcţionară, Marja Bijleveld, în vârstă de 64 de ani, a fost primul cetățean european care a mers la vot, conform AFP.



“Dacă eşti împotriva Europei înseamnă că nu dispui de informaţii bune”, a comentat ea, în contextul în care Partidul Libertăţii (PVV) condus de către extremistul Geert Wilders conduce în intenţiile de vot, potrivit ultimelor sondaje din Olanda.

În ceea ce-i priveşte pe britanici, partidul extremist UKIP, al lui Nigel Farage, este prezentat ca favorit în intenţiile de vot, de către ultimele sondaje, fiind urmat de opoziţia socialistă, iar conservatorii, aflaţi la putere, se situează pe locul al treilea. Astfel, UKIP care deţine nouă mandate de eurodeputaţi, ar putea să obţină încă zece, potrivit previziunilor unor analişti.

Chemaţi să-şi aleagă cei 73 de deputaţi europeni, britanicii votează joi şi în scrutine locale, cărora li se acordă o atenţie deosebită, cu un an înainte de alegerile generale.

UKIP nu are, pentru moment, vreun parlamentar în Camera Comunelor, însă reprezintă un real pericol pentru premierul David Cameron, pe al cărui electorat îl vizează.

Acest lucru a sporit presiunea eurosceptică asupra lui Cameron, care s-a angajat să organizeze un referendum asupra apartenenţei ţării sale la UE până la sfârşitul lui 2017, în cazul în care va fi reales.

În afară de conservatori, care riscă să piardă mandate în Parlamentul European, aceste alegeri ar putea să se soldeze cu o înfrângere grea a partenerilor liberal-democraţi, potrivit unor experţi de la London School of Economics.

Simon Hix, politolog la LSE, apreciază că acest scrutin “este susceptibil să constituie o cotitură în sensul că UKIP ar putea să obţină mandate în toate regiunile ţării şi să fie singurul partid care să facă acest lucru.

Acuzat de rasisim, Nigel Farage a exclus o alianţă în cadrul unui grup parlamentar cu Frontul Naţional condus de către Marine Le Pen, pe care-l denunţă drept un partid “antisemit”. În schimb, partidul olandez PVV s-a aliat cu FN şi speră să-i convingă pe britanici să li se alăture.

Clasat înaintea liberalilor premierului Mark Rutte şi formaţiunii D66, partidul lui Geerts Wilders, care vrea să distrugă din interior “monstrul de la Bruxelles”, are nevoie, totuşi, pentru a se impune, să-şi mobilizeze alegătorii.

Dar scrutinul este departe să dezlănţuie pasiuni, într-o ţară care trimite doar 26 de deputaţi în PE.

Potrivit institutului de sondare Maurice de Hond, alegătorii tradiţionali ai PVV sunt cel mai puţini dispuşi să se prezinte la urne. Acest lucru îl determină pe Wilders să facă o campanie cu surle şi trâmbiţe, în pofida faptului că nu candidează pentru un mandat de eurodeputat.

PVV rămâne, totuşi, izolat în Olanda, majoritatea celorlalte partide şi alegătorii fiind sensibili la relaţiile comerciale cu vecinii.

Potrivit sondajului efectuat de către Maurice de Hond, doar 21% dintre alegătorii olandezi vor o ieşire din UE. În schimb ei se pronunţă, per ansamblu, pentru o reformare a rolului UE, după mai mulţi ani de tăieri bugetare impuse de către Bruxelles.

Niciun rezultat nu poate să fie difuzat în mod oficial înainte de încheierea scrutinului în UE, duminică, la ora 21.00 GMT, însă rezultate unor sondaje la ieşirea de la urne urmează să fie publicate în Olanda încă de joi seara.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Ministerul de Externe, dat în judecată pentru că nu organizează mai multe secții de vot în străinătate

Ambasada – în sprijinul românilor. Recunoaşterea diplomelor şi calificărilor profesionale