Imigranţii creştini sosiţi în Marea Britanie din ţări precum România şi Polonia se numără printre factorii care contribuie la creşterea numărului de credincioşi care merg la biserică, potrivit unui nou studiu publicat de The Guardian.
Cele mai recente date referitoare la numărul credincioşilor practicanţi arată o creştere în rândul bisericilor frecventate de persoanele de culoare şi a celor din noul val, aşa-numitele „noile expresii”.
Scăderea numărului de credincioşi anticipată pentru 2020 nu va mai produce până în 2025, potrivit studiului realizat de Peter Brierley, a cărui a doua ediţie a UK Church Statistics, urmează să fie publicat în curând.
„În condiţiile în care mulţi imigranţi provin din ţări «creştine», numărul noilor persoane care frecventează bisericile existente este notabil, contribuind de asemenea şi la formarea a sute de biserici noi”, a afirmat Peter Brierley.
Principalele confesiuni susţinute de afluxul de imigranţi sunt cea romano-catolică (majoritatea credincioşilor provenind din Polonia), ortodoxă (din România), penticostală şi cea protestantă care îşi au de obicei rădăcinile în Africa.
Între acestea, unele ţări au biserici frecventate de imigraţi de mai multe confesiuni, cum ar fi polonezii catolici şi polonezii luterani, sau românii ortodocşi şi românii catolici.
Potrivit primei ediţii a UK Church Statistics, bazată pe un studiu din 2010, la acel moment numărul total al enoriaşilor din Marea Britanie estimat pentru 2015 era de 5.190.000 şi pentru 2020 de 4.860.000. În această a doua ediţie, aceste cifre sunt estimate la 5.370,000 şi respectiv 5.040.000, cu o estimare de 4.790.000 pentru 2015 – o creştere a cifrelor anterioare cu circa 4% pentru 2015 şi 2020.