Britanicii se tem de imigranţi mai mult decât oricare altă naţiune europeană, potrivit unui sondaj dat publicităţii de Transatlantic Trends, realizat de grupul de analiză German Marshall Fund (GMF) din Washington.
Aproape un sfert – 23% – dintre britanicii chestionaţi au numit imigraţia a fi “cea mai importantă problemă” cu care se confruntă ţara. Procentul este mult mai mare decât valorile situate între 3 şi 9 la sută ale celor care cred aşa ceva în America, Canada, Franţa, Germania, Italia, Olanda şi Spania. În cadrul sondajului Transatlantic Trends au fost intervievate cel puţin 1.000 de persoane din fiecare din aceste ţări anul trecut.
Sondajul Transatlantic Trends a descoperit că britanicii cred că imigranţii le iau locurile de muncă şi duc la scăderea salariilor şi că nu îmbogăţesc cultura naţională a ţării.
Rezultatele studiului mai arată că britanicii cred că imigranţilor ilegali ar trebui să li se refuze accesul la îngrijirile NHS în timp ce un sfert dintre cei chestionaţi cred că chiar şi cei legali ar trebui “să-şi facă alte aranjamente”. Studiul a descoperit că britanicii sunt înaintea tuturor europenilor chestionaţi în a spune că politicile de imigraţie ale partidelor politice vor afecta modul în care vor vota la alegerile generale şi regionale. Circa 70% dintre britanici cred că guvernul lor face o “muncă slabă” de combatere a imigraţiei.
Procentul de oameni născuţi în străinătate reprezintă 11% din populaţia Regatului Unit, însă oamenii au percepţia că Marea Britanie este “copleşită” de imigranţi. Aceasta comparativ cu procentul de imigranţi de 20% a populaţiei din Canada şi de 14% a celei din SUA. Însă în general şomajul din Marea Britanie este mai redus decât în Franţa sau Italia, unde totuşi majoritatea oamenilor nu crede că imigranţii le iau locurile de muncă nativilor. Cu toate acestea, aproape jumătate dintre respondenţii britanici (46%) spun că numărul de imigranţi care vin în Regatul Unit este “excesiv”.
Aceasta comparativ cu o medie de 3 din 10 oameni în alte ţări europene şi de doar un sfert în SUA. De asemenea, britanicii sunt mai înclinaţi să creadă că sosirile de străini dăunează “culturii naţionale”. Delancey Gustin, membru al grupului de analiză, a spus: “Percepţia că lucrurile sunt sub control este una importantă, deoarece respondenţii britanici consideră că imigranţii le-au invadat ţara. Există un sentiment asemănător şi aici în Statele Unite, că guvernul nu are control asupra acestei chestiuni”.
Este foarte probabil ca premierul David Cameron să considere rezultatele studiului drept o justificare pentru promisiunea sa de a reduce imigraţia de la 200.000 pe an la “zeci de mii”.
Mai mult de jumătate dintre britanici şi cetăţenii SUA consideră că imigranţii le iau locurile de muncă nativilor, deşi 77% dintre britanici au recunoscut că îi consideră “muncitori harnici”.