in

Iris Radulian, MY Romania: „Românii nu sunt măturătorii străzilor capitalelor europene”

Coordonatorul organizației MY Romania Group, Iris Radulian, spune despre documentarul Channel 4, „The Romanians are Coming”, că este ironic și denigrează comunitatea românească. Ea a mai declarat că se va implica în realizarea unui film care să „arate cum sunt cu adevărat românii” .

„Ca urmare a vizionării primului episod al documentarului «The Romanians are coming», difuzat pe 17 Februarie 2015, pot spune că sentimentele mele sunt în antiteză și sunt profund decepționată să văd cum românii sunt încă denigrați.

În secolul 21, o țară precum a noastră, de talie europeană, nu merită a fi ținta unor astfel de jigniri, ce aduc un mare deficit imaginii comunității noastre.

Românii care părăsesc tara sunt poate forțați de împrejurări și nu sunt măturătorii străzilor capitalelor europene pentru simplul fapt că nu cunosc limba engleză sau nu vin cu îndeajuns de mulți bani pentru a-și clădi o viață ușoară încă de la început. Românii sunt oameni de calitate, oameni harnici și doresc un trai decent și mai ales șansa unui nou început.



De ce televiziunile britanice ne arată cu degetul și cuvântul «benefits» este imediat asociat cu un român? De ce nu se scrie sau publică poveștile de succes ale unor români ce au dus departe numele țării noastre și cu care ne mândrim ?

Comunitatea românească din UK are o dinamică aparte și sunt multe cazuri disperate de oameni a căror viață nu a fost deloc ușoară, însă acest fapt nu ne denigrează sau înjosește nicicum. Drepturile omului sunt, într-o lume idilică, aceleași pentru toți oamenii și simplul fapt că provenim dintr-o anumită țară nu ar trebui să catalogheze decența umană sau categoria socială din care facem parte.

Nu numai că acest documentar «The Romanians are Coming» mi se pare ironic și cu subtilități ce accentuează ideea cum că românii sunt cerșetori europeni, însă identific părți regizate și acest lucru mă intrigă, mă surprinde și nu pot să răspund decât prin fapte.

Avem nevoie să stăm uniți chiar și în fața acestei mișcări politice istețe și cu tact sper să putem afișa imaginea reală. Aceea a românilor care contribuie activ la dezvoltarea acestei societăți, a românilor care aduc un aport în vaste domenii și după urma cărora mulți au de câștigat.

Lucrez împreună cu o echipă a unei case de producție la realizarea unui documentar, iar filmările vor începe săptămâna viitoare, în care șase români vor arăta statutului britanic ce înseamnă a fi român ambițios care ajunge la un nivel poate invidiat chiar și britanici.

Oare asta doare cel mai rău? Sau faptul că românii își clădesc case în România din taxele contribuabililor?

Cu stimă, românii sunt uniți, puternici și frumoși. Dacă am fi avut banii necesari, vă achiziționam noi camera de filmat, să vedeți și dumneavoastră acest lucru. Pardon, dacă aveam banii necesari, stăteam acasă. Cu asemenea atitudine, UK cu greu devine «acasă».

Iris Radulian

MY Romania Group”

 


„The Romanians are Coming” – ce spune „COMUNITATEA” de pe Facebook

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Numărul românilor și bulgarilor din UK, în creștere

Reacția ambasadei la documentarul Channel 4 „The Romanians are Coming”