in

Acte notariale la consulat

Printre serviciile consulare oferite de reprezentanţele diplomatice ale României în străinătate se află şi cel de prestare de servicii notariale. Doriţi să împuterniciţi o persoană să vă reprezinte interesele? Doriti să împuterniciţi o persoană să vă ridice pensia în Romania? Doriţi să semnaţi declaraţii prin care vă exprimaţi acordul ca fiul/fiica dv. minori să călătorească în străinătate? Doriţi să legalizaţi copii de pe înscrisuri în limba română? Iată cum puteţi face aceste lucruri la consulatul României de la Londra.

Dacă sunteţi cetăţean român aflat legal în Marea Britanie şi doriţi să împuterniciţi o persoană din România să acţioneze în numele dv. pentru cumpărarea unor bunuri, pentru efectuarea unor servicii ori pentru îndeplinirea unor proceduri administrative şi judecătoreşti, vă puteţi adresa Ambasadei.

Pentru a autentifica astfel de împuterniciri, trebuie să prezentaţi următoarele:

– act de identitate valabil la data îndeplinirii actului notarial (paşaportul romanesc, buletin/carte de identitate emise de autorităţile române sau paşaport britanic, dacă este cazul); cetăţenii străini se pot adresa Ambasadei pentru autentificare de procuri dacă acestea produc efecte juridice pe teritoriul României.

– datele din buletinul/cartea de identitate sau paşaportul persoanei pe care o împuterniciţi – serie, număr, adresă, CNP, data eliberării şi autoritatea emitentă.

Procurile sau declaraţiile vor fi semnate de solicitant la sediul Secţiei Consulare, în prezenţa consulului. Legea nu permite autentificarea procurilor sau declaraţiilor trimise prin poştă, fax sau e-mail. Procurile şi declaraţiile vor fi autentificate în ziua prezentării la sediul Secţiei Consulare.

Taxa consulara pentru autentificarea unei procuri este de £55 pentru primul exemplar. Pentru fiecare exemplar suplimentar se adaugă o taxă de câte £9. În cazul în care solicitantul nu se poate deplasa personal la Secţia Consulară pentru autentificarea procurii, el poate autentifica procura la un notar public autorizat pe teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord după care o va trimite la Foreign And Commonwealth Office – Biroul Legalizări, pentru certificarea documentului cu apostila prevăzută de Convenţia de la Haga din 1961. Adresa Biroului Legalizări din cadrul Foreign And Commonwealth Office este: Norfolk House, 437 Silbury Boulevard, Milton Keunes, MK9 2AH, www.fco.gov.uk/legalisation.

 

Persoanele care au acces la computer pot trimite textul procurii pe email, pentru a scurta timpul de aşteptare la Secţia consulară.

 

Împuternicire pentru ridicarea pensiei în România?

Cetăţenii români care se află în Marea Britanie temporar sau permanent şi care beneficiază, conform legii, de drepturi de pensie pentru vechime în muncă sau pentru caz de boală ori pentru invaliditate, pot solicita autorităţilor române să efectueze plata pensiei unor persoane împuternicite în acest sens de către titular.

Pentru aceasta, persoanele interesate vor completa o procură specială şi o vor transmite în România persoanei împuternicite, care o va prezenta Casei de Pensii teritoriale din subordinea Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale.

Procurile pentru ridicarea pensiei au o valabilitate de 18 luni de la data autentificării. Procurile pentru ridicarea pensiei sunt scutite de taxe consulare.

Declaraţii prin care vă exprimaţi acordul ca fiul/fiica dv. minori să călătorească în străinătate

Pentru a autentifica astfel de declaraţii trebuie să prezentaţi următoarele:

– act de identitate valabil la data îndeplinirii actului notarial (paşaportul românesc, buletin/carte de identitate emise de autorităţile române sau paşaport străin, dacă este cazul).

– numele, prenumele, data şi locul naşterii, codul numeric personal ale copilului;

– numele, prenumele, data şi locul naşterii, codul numeric personal ale persoanei cu care călătoreşte copilul. Declaraţiile vor fi semnate de solicitant/solicitanţi la sediul Secţiei Consulare, în prezenţa consulului şi vor fi autentificate în aceeaşi zi. Legea nu permite autentificarea procurilor sau declaraţiilor trimise prin poştă, fax sau e-mail.

Legea prevede că aceste declaraţii se completează obligatoriu în două exemplare identice.

Taxa consulară pentru autentificarea celor două exemplare ale declaraţiei este de £64.

În cazul în care solicitantul nu se poate deplasa personal la Secţia Consulară pentru autentificarea declaraţiei, el poate o poate autentifica la un notar public autorizat pe teritoriul Regatului Unit, după care o va trimite la Foreign And Commonwealth Office – Biroul Legalizări, pentru certificarea documentului cu apostila prevăzută de Convenţia de la Haga din 1961.

Traduceri legalizate

Toate documentele eliberate de autorităţi străine care sunt solicitate de autorităţile române în cadrul efectuării anumitor proceduri administrative, trebuie însoţite de traduceri în limba română.

Documentele care necesită traducerea în limba română sunt, de obicei, următoarele: certificatul de căsătorie, certificatul de naştere, certificatul de deces, scrisoarea care atestă dreptul de şedere temporară sau permanentă (“indefinitive leave to remain” sau “Blue card”-ul).

Secţia Consulară legalizează numai traducerile efectuate de unul dintre traducătorii autorizaţi înregistraţi la Ambasadă.

Taxa consulară pentru legalizarea semnăturii traducătorului este de £55 (onorariul traducătorului nu este inclus în această taxă).

Legalizarea copiilor de pe înscrisuri în limba română

Puteţi solicita legalizarea de către Secţia Consulară a copiilor de pe diverse înscrisuri oficiale sau sub semnătură privată. Înscrisurile oficiale de pe care se poate elibera o copie legalizată trebuie să fie eliberate de autorităţi române şi acestea sunt, de regulă, certificatele de stare civila (certificatul de naştere, căsătorie sau deces), actele de studii (diplome, certificate), adeverinţe sau alte documente.

Înscrisurile sub semnătură privată trebuie să fie scrise cursiv, fără ştersături sau corecturi. Întreaga responsabilitate asupra conţinutului acestor acte revine solicitantului. Consulul poate refuza legalizarea înscrisurilor care contravin legii, ordinii publice sau bunelor moravuri. Pentru obţinerea unei copii legalizate de pe un înscris, solicitantul va prezenta înscrisul oficial sau sub semnătură privată în original, precum şi un act de identitate.

Taxa consulară este de £28 pentru fiecare document. (sursa: Ambasada României)

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 1 In medie: 1]

Noi desfiinţăm spitale, britanicii maternităţi

Românca hoaţă cu trei fuste