in

Român răpit în Burkina Faso. Unde vor să îl caute autoritățile de la Ouagadougou?

Autoritățile din Burkina Faso vor să extindă căutările românului luat ostatic sâmbătă, 4 aprilie, în țările învecinate.

Astfel, este posibilă urmărirea răpitorilor în Mali și Niger, cele două țări situându-se la frontiera nordică a Burkinei Faso, a declarat, duminică, un ministru al acestei țări pentru AFP.



Operațiunile de căutare continuă. Discutăm cu vecinii din Mali și Niger pentru a avea dreptul de a-i urmări pe teritoriul lor” pe autorii răpirii, a adăugat ministrul din Burkina Faso, care a dorit să-și păstreze anonimatul.

Potrivit unui responsabil al Ministerului Apărării din Mali, citat de Agerpres, “dreptul de a urmări este recunoscut între Mali și mai multe state vecine, printre care Niger și Burkina“. “Prin urmare, dacă va fi necesar, Burkina și Niger vor putea exercita acest drept”, a adăugat oficialul.

Cinci bărbați înarmați și purtând turbane au răpit “un agent de securitate” român care lucra la mina de mangan din Tambao, o mică localitate din nordul Burkinei Faso. Răpirea a fost confirmată duminică, într-un comunicat, de Pan Africain Minerals (PAM), compania care exploatează mina.

Guvernul de la Ouagadougou a indicat că atacatorii “au fugit în direcția frontierei dintre Burkina și Niger”, lucru dezmințit de Niger, potrivit ministrului din Burkina Faso. “Este o zonă de la frontiera cu cele două țări, prin urmare căutările se vor desfășura în cele două direcții“, a explicat pentru AFP un oficial al armatei din Burkina Faso.

Au fost activate două celule de criză la nivelul Guvernului României și al Statului Major General al forțelor armate, a precizat un ofițer al Statului Major.

“Ne consolidăm mijloacele militare în zonă, precum și serviciile de informații” la fața locului, a indicat sursa citată.

Este pentru prima dată când un cetățean european este răpit în Burkina Faso, o țară din Sahel ferită până acum de răpiri de occidentali și de atentate teroriste, spre deosebire de state vecine precum Mali și Niger, încheie AFP.

MAE a făcut precizarea că cetățeanul român făcea parte dintr-o echipă de patrulare care asigura securitatea perimetrului exploatării miniere. Potrivit informațiilor obținute de la compania de exploatare minieră în cadrul căreia cetățeanul român activa, acesta nu ar fi fost rănit în schimbul de focuri, susține MAE.

Familia cetățeanului român a fost invitată duminică, 5 aprilie, la sediul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) și a avut discuții cu reprezentanții Celulei de Criză, potrivit Direcției Purtător de Cuvânt și Comunicare a MAE.

În cadrul întrevederii au fost prezentate aspectele legate de situația actuală a cetățeanului român, fiind păstrat un dialog permanent cu familia în vederea transmiterii evoluțiilor, pe măsură ce acestea vor fi disponibile.

Potrivit Agerpres, Celula de Criză continuă efectuarea tuturor demersurilor legale, în vederea realizării operațiunilor de salvare a cetățeanului român.

Celula de Criză convocată la MAE de către ministrul Afacerilor Externe, sâmbătă, imediat după semnalarea situației cetățeanului român, își continuă activitatea, în permanență, 24/7h, prin reprezentanții MAE și ai celorlalte instituții cu atribuții în domeniul securității naționale (SRI, SIE, MApN), conform comunicatului MAE.

Misiunile diplomatice române din regiune acționează în coordonarea directă a Celulei de Criză a MAE, fiind în alertă maximă și menținând în permanență legătura cu toate autoritățile competente locale.

Având în vedere situația sensibilă în care se află cetățeanul român nu pot fi făcute publice date cu caracter personal sau alte informații care pot pune în pericol viața acestuia sau bună desfășurare a acțiunilor de eliberare a acestuia, mai relevă sursa citată.


Philip Hammond: România a fost tranzitată de jihadişti britanici

Şeful MI6 laudă seriviciile de informații românești

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Cei mai populari biscuiți din România se vând pe Amazon

Europarlamentarul Corina Crețu are consilier din Marea Britanie