in

Totul despre serviciile consulare



Ziarul Românesc Weekly şi foreignersinuk.co.uk au publicat ghidul “Totul despre serviciile consulare”, realizat cu sprijinul Ambasadei României. Începând de la consideraţii generale – Ce este o ambasadă, ce funcţii îndeplineşte consulatul, ce poate face un consul pentru cetăţenii ţării sale – până la detalii cu privire la obţinerea paşaportului, autentificarea unei procuri sau legalizarea unor traduceri – toate aceste informaţii le puteţi găsi în noul nostru ghid. Va prezentăm primul capitol, despre ambasadă şi consulat în general.

 

Ambasada – denumită şi misiunea diplomatică – este insituţia statului român ale cărei funcţii constau în principal în a reprezenta România în relaţiile cu un alt stat, a promova relaţiile de prietenie şi a dezvolta relaţiile economice, culturale şi ştiintifice între România şi alte state. Ambasada desfăşoară activitate diplomatică în statul străin pe teritoriul căruia este recunoscută.

Secţia Consulară este o parte a Ambasadei, o subdiviziune care gestionează solicitările cu caracter tehnic ale cetăţenilor proprii şi reuneşte un complex de funcţii pe care în România le îndeplinesc instituţii distincte:

– funcţia de ofiţer de stare civilă – înscrie datele din certificatele de naştere străine în registrele de stare civilă aflate la misiune şi eliberează certificatele româneşti de naştere, căsătorie şi deces corespunzătoare, în conformitate cu Legea 119/ 1996 cu privire la actele de stare civilă;

– funcţia de notar public – procedează la autentificarea de înscrisuri, legalizarea de semnături, efectuarea şi legalizarea traducerilor etc. conform Legii nr. 36/ 1995 a notarilor publici şi a activităţii notariale;

– eliberează documente de călătorie: preia cererile de paşapoarte ale cetăţenilor români şi le transmite în sistem electronic informatizat în România pentru soluţionare; eliberează ulterior paşapoartele corespunzătoare; eliberează documente de călătorie provizorii pentru cetăţenii români care le-au pierdut/deteriorat sau cărora le-au fost furate; în conformitate cu Legea 248/ 2005 privind libera circulaţie a cetăţenilor români în străinătate.

– preia solicitări de acte judiciare şi extrajudiciare ale cetăţenilor români – cazier judiciar, duplicate ale certificatelor de naştere căsătorie sau deces emise în România;

– acordă vize de intrare în România cetăţenilor statelor terţe supuşi acestei obligaţii,

– preia cereri de redobândire/renunţare la cetăţenia română, în conformitate cu prevederile Legii 21/ 1991 a cetăţeniei române;

– acordă asistenţă şi protecţie consulară cetăţenilor români aflaţi pe teritoriul statului de reşedinţă, inclusiv în situaţii dificile precum reţinere, arestare, condamnare; accidente; deces; spitalizare.

Activitatea Secţiei Consulare se desfăşoară în primul rând în conformitate cu acordurile internaţionale încheiate între România şi statul pe teritoriul căreia se află, în cazul nostru Marea Britanie, în limitele normelor locale şi ale legii române.

Este general recunoscut că statul pe teritoriul căruia îşi desfăşoară activitatea misiunea diplomatică în cazul nostru Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, are în vedere că el şi instituţiile sale sunt singurele îndreptăţite să facă acte de justiţie pe teritoriul său. Orice activitate a misiunii diplomatice trebuie să aiba loc cu consimţământul lui, cu respectarea legilor şi regulamentelor sale.

De aceea, funcţiile consulare au un caracter restrâns numai la anumite categorii de acte şi cazuri bine determinate, astfel încât competenţele acordate Secţiei Consulare să nu vină în concurenţă cu jurisdicţia teritorială a statului pe teritoriul îşi desfăşoară activitatea.

 

Cum pot obţine informaţii de la Secţia Consulară?

Evitaţi telefonul! Liniile telefonice ale Secţiei Consulare sunt uneori greu accesibile din cauza numeroaselor apeluri telefonice primite simultan. De aceea, se recomandă folosirea şi a celorlalte mijloace de comunicare, îndeosebi a e-mail-ului pentru contactarea Secţiei Consulare în vederea obţinerii unor informaţii consulare.

Informaţiile consulare sunt disponibile pe site-ul Ambasadei, www.londra.mae.ro, secţiunea Servicii consulare şi la avizierele situate la Secţia Consulară. De asemenea, informaţiile consulare pot fi obţinute:

– prin e-mail la adresa: [email protected];

– prin fax la numărul: 020 7602 4229;

– telefonic la numărul 020 7602 9833, în orele de program.

Atenţie! Secţia Consulară nu colaborează cu agenţii de servicii consulare sau alţi intermediari şi nu îşi asumă răspunderea pentru serviciile sau informaţiile furnizate de aceştia.

 

Adrese:

M.E.I.C. House, 344 Kensington High Street, London W14 8NS

7-9 North St. David Street, Edinburgh EH2 1AW (pentru Scoţia, Irlanda de

Nord şi Nordul Angliei)

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

7 milioane de străini

Valori româneşti la Londra: Violonistul Remus Azoiţei