Alegeri europarlamentare: se așteaptă o prezență mare la vot în UE, dar scăzută în rândul cetățenilor europeni din Regatul Unit
Odată cu apropierea alegerilor pentru Parlamentul European, un număr tot mai mare de cetățeni ai UE declară că intenționează să voteze, conform unui sondaj care arată o dorință de participare la vot mai mare decât de obicei. Cu toate acestea, cetățenii europeni din Marea Britanie sunt mai puțin predispuși să participe, conform unei cercetări separate comandate de Parlamentul European.
Aproximativ 60% dintre respondenții sondajului Eurobarometru la nivelul UE au declarat că sunt interesați de alegerile europene, care vor avea loc între 6 și 9 iunie anul acesta. O proporție și mai mare, 71%, a declarat că este probabil să voteze, cu 10% mai mult decât înainte de alegerile din 2019. Pentru persoanele de peste 40 de ani, cifra ajunge la 74%.
Cei mai dornici să voteze sunt danezii (87%), olandezii (86%) și suedezii (81%), în timp ce cei mai puțin interesați să voteze sunt bulgarii (50%), estonienii (52%) și portughezii (57%).
Prezentând rezultatele, Jaume Duch Guillot, director general și purtător de cuvânt al Parlamentului European, a declarat: „Toate cifrele privind interesul pentru aceste alegeri sunt mai mari ca niciodată… Desigur, știm că prezența efectivă este întotdeauna mai mică decât cifrele… dar avem motive să… ne așteptăm la o prezență mai mare”.
Unul dintre motivele pentru interesul crescând comparativ cu alegerile trecute, conform sondajului, este situația internațională. 81% au spus că votul este mai important din cauza aceasta.
Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a comentat: „Europenii sunt conștienți că miza este mare la urne și că votul este și mai important în contextul geopolitic actual.” Ea a îndemnat cetățenii UE să voteze „pentru a întări democrația europeană și pentru a modela viitorul Europei.”
Cetățenii UE din Marea Britanie
Cetățenii UE care trăiesc în Marea Britanie au dreptul de a vota la alegerile europene. Cu toate acestea, deși sunt mai interesați de UE decât populația medie a UE, sunt mai puțin predispuși să voteze, a dezvăluit un sondaj separat comandat de Parlamentul European în 2023.
Deși cele două sondaje nu pot fi comparate deoarece au fost realizate în momente diferite și cu o metodologie diferită, ele oferă o indicație a atitudinii distincte față de UE și alegeri.
Dintre respondenții din Marea Britanie, 33% au spus că este foarte probabil să voteze și 25% că nu vor vota, comparativ cu 14% în întreaga Uniune Europeană.
Cei mai predispuși să voteze sunt cetățenii germani (66%), italieni (66%) și polonezi (58%), urmați de francezi (57%), spanioli (46%), unguri (43%), portughezi și români (42%). Cei mai puțin predispuși să participe sunt respondenții letoni, lituanieni și bulgari.
Cu excepția Poloniei, cetățenii din țările care au aderat la UE după 2004 par mai puțin interesați de vot.
Atitudinea celor din Marea Britanie poate fi explicată prin faptul că este mai dificil să votezi din străinătate și că aceste alegeri nu au un impact direct asupra vieții oamenilor din UK, spune raportul. Toți respondenții au menționat, de asemenea, o lipsă de informații.
Opinii despre UE
Dintre participanții la sondajul Eurobarometru, 47% au spus că văd UE într-o lumină pozitivă, 60% consideră că apartenența la UE este un lucru bun și 71% au fost de acord că țara lor a beneficiat. De asemenea, 73% au spus că UE are un impact asupra vieții lor de zi cu zi.
Imaginea pozitivă a UE a atins nivelurile cele mai înalte în timpul pandemiei COVID-19 și după invazia Rusiei în Ucraina, arată sondajul. Țările cu cele mai pozitive opinii sunt Portugalia, Irlanda și Suedia, în timp ce cele cu cele mai puține sunt Franța, Austria și Cehia.
Cetățenii UE care trăiesc în Regatul Unit tind să vadă UE mai pozitiv, cu 65% în medie având o viziune pozitivă. Cei mai pozitivi au fost respondenții germani (82%), olandezi (78%), portughezi și francezi (73%, o diferență semnificativă față de 37% în Franța).
În Marea Britanie, 71% dintre cetățenii italieni și spanioli au spus că au o părere bună despre UE, comparativ cu 46% și 40% în țările respective. Similar, 68% dintre polonezii din Marea Britanie au o părere bună despre UE, față de 51% în Polonia. Pentru România, însă, proporțiile erau inversate, cu 48% în Marea Britanie având o opinie pozitivă față de 50% în România.
Bulgarii din Marea Britanie sunt cei mai predispuși să aibă opinii negative despre UE (39%, față de 19% în țara natală).
Opinii despre Brexit
De asemenea, sondajul Eurobarometru evidențiază domeniile în care cetățenii exprimă nemulțumiri față de Uniunea Europeană. Chiar dacă 50% dintre respondenți s-au declarat mulțumiți de modul în care UE a gestionat pandemia de Covid-19, în aspecte precum Brexitul, situația economică, conflictul din Ucraina, schimbările climatice și migrația, proporția celor nemulțumiți a fost mai ridicată decât a celor mulțumiți.
În privința Brexit, 43% dintre cetățenii UE nu sunt mulțumiți de răspunsul UE, în timp ce 38% sunt mulțumiți. Cei mai mulțumiți sunt cetățenii olandezi, danezi, irlandezi și suedezi, în timp ce spaniolii (27%), francezii (31%) și italienii (33%) se numără printre cei mai puțin mulțumiți.
În Marea Britanie, peste un sfert dintre cetățenii UE au spus că se simt mai europeni ca urmare a Brexit-ului.
Principalele priorități
Uitându-ne la campania electorală, oamenii din UE au spus că lupta împotriva sărăciei și excluziunii sociale (33%), sănătatea publică (32%), economia, precum și apărarea și securitatea UE (31%) ar trebui să fie prioritățile principale, urmate de schimbările climatice (27%).
Sănătatea și apărarea au devenit mai importante după pandemie și invazia Rusiei în Ucraina.
Principalele valori pe care europenii ar dori ca Parlamentul European să se concentreze sunt pacea (47%), democrația (33%), protecția drepturilor omului (24%), libertatea de exprimare și gândire (21%) și statul de drept (20%). Pacea este răspunsul cel mai menționat în 26 din cele 27 de țări.
Cetățenii UE rezidenți în Marea Britanie consideră creșterea prețurilor și condițiile economice drept cele mai importante probleme. În plus, relația dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană, precum și drepturile cetățenilor UE din această țară, sunt percepute ca fiind chestiuni semnificative pentru alegerile actuale.
———————————————
Articol preluat de pe Europe Street News.
Articolul este publicat în colaborare cu French Morning London, El Ibérico, Londra Italia, Londynek și Europe Street News ca parte a unui proiect de informare publică despre alegerile europene, finanțat de Parlamentul European.
Photo Daina Le Lardic© European Union 2020 – Source : EP
Articole similare:
- Alegeri Europarlamentare 2024. Informații generale pentru cetățenii români din Marea Britanie
- Primăria Londrei invită rezidenții români la alegeri. „Fără vot, nu există voce”
- Alegeri Europarlamentare 2024. Anunț important din partea Ambasadei României din Londra