“O gălăţeancă, ambasador în Italia al reţetelor tradiţionale româneşti”este titlul sub care cotidianul Adevărul o prezintă pe colega noastră Gina Bradea, “cea care i-a învăţat pe italieni cum se mănâncă «la mama acasă».”
Românca are un blog foarte apreciat în Peninsulă (şi nu numai), iar foarte mulţi dintre cei care îl vizitează i-au mărturisit că au învăţat de la ea să gătească româneşte, încercând diverse reţete tradiţionale cum ar fi sarmalele sau cozonacul
Gina Bradea, stabilită de câţiva ani în Peninsulă, este dornică să arate lumii că tradiţia culinară românească este una cu totul aparte. Şi-a câştigat publicul cu simplitatea bucatelor. Evident, Gina Bradea nu şi-a propus niciodată să se „bată” cu italienii în paste, pizza sau în bucate sofisticate, specifice unor restaurante cu multe stele Michelin. Nici pomeneală. Ea le-a propus tuturor, prin intermediul unui blog culinar, să înţeleagă că gustul desăvârşit poate veni şi din bucate simple, cu reţete străvechi.
„Eu nu impun reţete. Eu doar povestesc exact ceea ce fac în bucătărie, în felul meu, cu umor. De Paşte, de exemplu, peste 200 de români din toată lumea au făcut cozonac moldovenesc după reţeta publicată de mine şi mi-au trimis pozele”, povesteşte românca.
De altfel, ea şi-a făcut un fel de tradiţie în a lansa provocări celor care-i calcă pragul bucătăriei virtuale (şi sunt câteva mii, în fiecare zi, pe site-ul ei pofta-buna.com), pentru a vedea cui îi iese mai bine preparatul.
„Astă iarnă, foarte multe persoane au pregătit cârnaţi, jambon, salam, pastramă, aşa cum le-am publicat eu. Ştiţi ce bucurie ai când vezi că cineva plecat de 20-30 de ani din ţară, pregăteşte sarmale, cozonaci şi afumături, inspirându-se de la tine?”
Ginei i-a plăcut dintotdeauna ca în timpul liber să gătească, mai ales pe baza unor reţete bătrâneşti. A lucrat de toate, a învăţat mult, a avut şi multe meserii: bucătar ospatar în tinereţe, apoi economist, manager în diverse firme de vânzari.
„Atunci când m-am mutat în Italia pentru a fi împreună cu familia, m-am trezit, brusc, că nu mai am ce face. Toata viaţa am muncit de dimineaţa până seara, m-am trezit la ora patru-cinci dimineaţa, aşa că mi-a venit foarte greu să fiu, dintr-odată, casnică. Aveam prea mult timp liber şi mă plictiseam cumplit, aşa că a fost firesc să creez un blog culinar: o carte de bucate virtuală, care se actualizează mereu, de câte ori public o reţetă nouă”, spune Gina, care ne-a mărturisit că are în pregătire şi o carte de bucate tradiţională, pe hârtie, care va apărea anul acesta. Românca spune că atunci când a creat blogul s-a gândit în primul rând la cei doi copii ai ei – Gabi şi Diana – iar în al doilea rând a considerat că este un moment foarte bun să împărtăşească şi celorlalţi cum pot să gătească o mâncare gustoasă, simplă, după reţetele vechi, de familie, „ca la mama acasă”.
„Am avut norocul să învăţ să gătesc de la femeile din familia mea – mama, bunica, mătuşile – care, toate, erau foarte pricepute în bucătărie. Bunica, o ţărancă de pe linia Bârladului era cât un copil de 10 ani de înaltă, dar harnică şi iute ca un titirez. În Moldova e o tradiţie să fie chematele babele cele mai gospodine din mahala, să ajute la pregătirea mâncărurilor la nunţi, pomeni, cumetrii. Iar când una avea cuptor de pâine, veneau multe femei din vecini, se uneau şi coceau împreuna pâinea. Am invăţat multe învârtindu-mă printre pestelcile lor”, spune românca.
“De altfel, pe blog scriu reţetele vechi, tradiţionale, din zona Galaţilor în special sau de peste Dunăre, de la Revărsarea, unde am o căsuţă. Vreau să readuc în atenţie mâncărurile româneşti, tradiţionale, pentru că bucătăria romanească este extrem de savuroasă, dar nepromovată şi necunoscută. Spre suprinderea mea, foarte mulţi dintre cei care le încearcă, îmi cer detalii, sfaturi”, povesteşte Gina.
Cum tradiţiile nu-s tradiţii dacă nu-s date mai departe, românca şi-a învăţat copiii de mici tainele bucătăriei. “Cel mai bun Cordon bleu il face fetiţa mea, iar băiatul face nişte omlete şi nişte paste de te lingi pe degete”, spune ea cu mândrie. Respect pentru bucatele bunicii Gina Bradea ne-a mărturisit că este mâhnită de faptul că, în ultimii ani, tot felul de bucătari de renume – de altfel foarte pricepuţi în arta culinară– au început să stâlcească vechile reţete româneşti. Ea crede că stilul acesta de a adăuga ingrediente care nu existau în cămările bunicilor distruge de fapt reţeta.
„Nu spun că e rău să faci mămăligă cu lapte de cocos sau sarmale cu carne de crocobaur, dar asta nu mai înseamnă că faci o mâncare tradiţională. Eu prefer să gătesc simplu, româneşte, dar în acelaşi timp cât mai curat, natural, fără amestecuri tip Vegeta, fără creme la plic, fără mulţi aditivi. Iubesc aluaturile coapte în cuptorul cu lemne, salamurile pregătite acasă, mâncarea gătită în casă. Am crescut la oraş, dar sunt o ţărancă româncă simplă şi nu mi-e ruşine cu asta”.