Franța se află sub un nou control al Comisiei Europene și al Amnesty International după ce mii de imigranți romi au fost expulzați în Europa de Est, se arată în Belfast Telegraph.
Organizația pentru drepturile omului a informat CE că mai mult de 10.000 de romi au fost evacuați din taberele franceze, din ianuarie și până în august, fiind forțați să se întoarcă în România și Bulgaria, în ciuda normelor UE privind libera circulație a tuturor cetățenilor europeni.
Paris Match via Daily Mail: Invazia hoților de buzunare
Mulți romi din Franța locuiesc în tabere improvizate, ridicate pe terenuri pline de gunoaie, fără apă curentă sau electricitate, arată Amnesty International. Fără documente care să le ateste reședința, romii au probleme cu înscrierea copiilor la școală. De asemenea, ei nu pot beneficia de locuințe subvenționate, tratamente medicale și nici nu își pot găsi de lucru.
Toate acestea, spune cei de la Amnesty, sunt combinate cu fiecare evacuare forțată ce îi împinge pe romi la marginea societății.
Romii dau năvală în Canada. 67% dintre cei care cer azil sunt infractori
Romii au început să vină în Europa, din India, în secolul al 14-lea, se arată în articoul din Belfast Telegraph, iar în acest moment pe continent există 8 milioane de persoane ce fac parte din această etnie, cea mai mare populație fiind înregistrată în România. Acolo, romii se confruntă cu discriminarea și cu lipsa posibilităților de trai, motiv pentru care pleacă în țări mai bogate, precum Franța sau Germania, mai scrie Belfast Telegraph.
În Franța există un număr estimat de 20.000 de romi, care au rămas acolo de mai mulți ani, în ciuda tentativelor repetate ale guvernelor socialiste și conservatoare de a-i convinge să se întoarcă acasă. Mulți dintre francezi dau vina pe romi pentru creșterea infracțiunilor minore și a cerșetoriei, mai ales în zonele turistice din Paris, unde rețele de crimă organizată folosesc mai ales copii trimiși să apeleze la mila vizitatorilor.
Norvegia: Romii din România, evacuaţi
Amnesty International amintește și de anunțurile de la metroul parizian, unde există la cateva minute averitizări cu privire la hoții de buzunare. Este dat și exemplul Suediei, unde Poliția a recunoscut că a întocmit un registru secret, cu 4.000 de romi, printre care și copii, lucru considerat ilegal și neconstituțional de către unii politicieni.
Romii din Bacău i-au disperat pe suedezi
Ministrul francez de Interne, Manuel Valls, a declarat, în această săptămână, că imigranții romi au datoria să se întoarcă în patria lor.
El a spus că romii nu se pot integra și că Franța nu își asumă responsabilitatea pentru ei. „Nu suntem obligați să primim aceste populații, trebuie să spunem asta clar și calm. Nu este vorba de stigmatizare, ci acesta este adevărul”, a declarat Valls.
Marian Mandache, director al organizației pentru drepturile romilor „Romani Criss”, din București, a numit comentariul ministrului francez o „viclenie populistă”, mai scrie Belfast Telegraph.