30 de persoane care nu mai au ce căuta în Marea Britanie vor fi expulzate în România, săptămâna viitoare.
Potrivit The Independent, românii care nu mai sunt bineveniți în Marea Britanie vor fi trimiși către țară cu o cursă charter pusă la dispoziție de Ministerul de Interne britanic.
Două zboruri, fiecare transportând aproximativ 30 de persoane, urmează să părăsească Marea Britanie, săptămâna viitoare – unul spre România, miercuri, 13 ianuarie, și unul spre Polonia, joi.
Ministerul de Interne a anunțat că va „continua să desfășoare operațiuni potrivit măsurilor adecvate în vigoare”.
Zborurile către Polonia din Regatul Unit sunt în prezent interzise, iar guvernul polonez nu a confirmat către The Independent dacă va accepta cursa charter.
Interdicția de călătorie în România a fost ridicată luni, 4 ianuarie.
Ministerul de Interne a declarat că toți angajații de escortă vor purta măști și tuturor pasagerilor li se va lua temperatura la ieșirea din centrele de detenție.
Testele COVID vor fi făcute înainte de zboruri numai dacă sunt o cerință a țării de destinație, a mai declarat Ministerul de Interne.
Decizia de a continua zborurile de îndepărtare contrazice o declarație a ONU de anul trecut, care avertiza că întoarcerile forțate ar putea „intensifica riscurile grave pentru sănătatea publică pentru toată lumea”, atât în comunitățile gazdă, cât și în cele de origine și pot fi „o presiune suplimentară” asupra țărilor de întoarcere.
Organizația internațională a avertizat că deportații ar putea risca să se confrunte cu „dificultăți financiare extreme” și potențial trafic de persoane la întoarcerea în țara lor de origine, din cauza nivelurilor deja ridicate de șomaj ca urmare a pandemiei.
Ministerul de Interne a anulat o serie de deportări luna trecută după ce centrul de detenție Brook House a fost considerat un „focar Covid”.
Miniștrii nu au confirmat dacă vor mai exista alte zboruri charter luna aceasta, însă ministrul de Interne, Priti Patel, a promis că astfel de zboruri vor fi făcute regulat.
Bella Sankey, directorul Detention Action, acuză ministrul de Interne britanic de faptul că „acordă prioritate populismului, înaintea sănătății publice pe tot parcursul pandemiei”.
Un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne a declarat: „Ne menținem angajamentul de a elimina infractorii străini și cei care încalcă regulile de imigrație și vom continua să desfășurăm operațiunile cu măsurile adecvate.”