Menu

Banii în pașaport

Spania a aprobat pe 9 iulie un decret care prevede că cetățenii comunitari care vor să se stea acolo mai mult de trei luni trebuie să demonstreze că nu vor fi o povară pentru bugetul statului, adică nu vor beneficia gratuit de asistență sanitară și alocații sociale dacă nu muncesc și plătesc taxe. Cei fără loc de muncă, ori prezintă o asigurare medicală sau un cont gras în bancă, ori sunt expulzați.

Marea Britanie a sărit în sus când a auzit vestea. Mai mulți parlamentari conservatori au cerut guvernului Cameron să copie măsurile luate de Spania, pentru blocarea intrării cetățenilor comunitari fără mijloace de subzistență. Este greu de crezut că David Cameron poate refuza așa ceva. Vrei, calule, ovăz?

De când au venit la putere, conservatorii încearcă să reducă numărul de imigranți care intră în țară. Pentru extracomunitari au pârghia vizelor, pentru europeni însă, care continuă să vină, nu au niciun instrument. Sau au, dar nu le- au folosit până acum. Directiva liberei circulații în Europa, din 2004, prevede că cetățenii comunitari pot sta în altă țară mai mult de trei luni dacă nu sunt o povară pentru bugetele sociale. O formulare vagă, pe care statele UE au transpus-o în legislațiile interne fiecare după cum le-a tăiat capul.

Și Marea Britanie are în legislația internă această condiție, care în esență spune: cine n-are de muncă, pleacă acasă. Nimeni n-a reușit s-o aplice până acum. Fostul ministru laburist al imigrației, Phil Woolas, declară acum că a încercat de multe ori să expulzeze cetățeni comunitari cu buzunarele goale, dar că n-a reușit. Acum este de acord și el cu modelul spaniol. “Avem puterea de a expulza cetățeni UE – însă aceasta este ignorată de autoritățile britanice”, a declarat el, trecând alături de Ed Miliband, șeful lui de partid, în tabăra anti- imigrație.

Este foarte probabil ca în curând, românii să fie opriți la graniță și să fie întrebați: “Ai loc de muncă?” “Nu, de aceea vin, să caut unul.” “Atunci ai bani în cont?” “Nu, dar am în buzunar”. Și aspirantul la rezidență în UK va scoate din buzunar 5, 6, 10.000 de lire, cât consideră statul britanic de ajuns pentru întreținere și asistență medicală. Ne întoarcem în timp la momentele în care “turiștii” români care plătiseră bani grei pentru vize erau obligați să “arate” la granițele UE banii pentru fiecare zi de ședere, conform vizei. 30 de euro pe fiecare zi de ședere, parcă atât trebuia să “arăți”.

Sorin Cehan

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version