Românca era bătută, înfometată și sechestrată și locuia într-o grădină din estul Londrei. Însă reprezentanții consiliului Barking and Dagenham au hotărât să nu își bată capul prea mult și au returnat-o tatălui său vitreg, care era chiar cel care o traficase, potrivit Evening Standard.
Femeia, în vârstă de 30 de ani, cu deficiente de învățare, a fost găsită din întâmplare, murdară și înghețată, locuind aparent într-o grădină, în timpul unei percheziții. Vecinii au spus că o văzuseră mai înainte când făcea duș în grădină și descărca fier vechi din mașini.
Reprezentanții consiliului s-au spălat pe mâini și au aranjat ca femeia să fie trimisă în România, în decembrie 2016, însoțită de cel care spunea că este tatăl ei vitreg și care era principalul suspect de trafic și abuz.
După ce femeia a plecat de pe Aeroportul Luton, un oficial a glumit pe seama ei: „E bine, Brexit funcționează”, mai precizează publicația britanică.
Acum, asistenții sociali din România au anunțat că femeia și tatăl său au dispărut din aprilie, anul trecut.
Un raport comandat de Protecția Socială din Barking and Dagenham arată că femeia s-a întors, probabil, în sclavie și a criticat „eșecurile semnificative” în modul în care consiliul a tratat cazul.
„În cele din urmă, serviciile nu au reușit să-i asigure protecția și nu ar trebui să se mai permită să se întâmple din nou”, continuă raportul.
Femeia a ajuns pentru prima dată în atenția autorităților în noiembrie 2016, când a fost văzută de executorii judecătorești adăpostită sub o saltea, în grădina unei case din estul Londrei. Mirosea a excremente și părea că este ținută în sclavie.
Executorul judecătoresc a chemat poliția, dar femeia a fost urcată într-o camionetă la unelte înainte de sosirea ofițerilor.
Mai târziu a fost găsită la o altă proprietate în estul Londrei, la câteva mile depărtare, moment în care a fost luată în grija statului.
Tatăl ei vitreg, împreună cu doi tineri români găsiți la cea de-a doua proprietate erau sub suspiciunea că au sechestrat-o, dar ancheta poliției un a mai continuat.
Potrivit raportului, poliția nu l-a tratat pe tatăl vitreg ca suspect, în ciuda implicării sale în plecarea femeii din prima casă. Mai mult, românca era bătută, având cicatrici și arsuri la nivelul piciorului și a coapsei. Cu toate acestea, poliția și consiliul „par să un fi acționat pe baza acestei dovezi a posibilelor abuzuri fizice”, a mai constatat raportul.
Atât poliția, cât și oficialii consiliului sunt acuzați de „ignoranță și acțiuni inadecvate”. Mai mult, femeii nu i s-a pus la dispoziție un translator, iar la interviuri au luat parte tatăl vitreg și cei pe care ea îi acuza că o abuzau.
Potrivit raportului, femeia a explicat, prin semne, că a fost bătută, sechestrată și înfometată, însă tatăl vitreg a spus că un ar trebui ascultată din cauza handicapului ei.
Un purtător de cuvânt al poliției a declarat că ofițerii au beneficiat de o pregătire suplimentară pentru a identifica cazurile de sclavie, adăugând: „Am investit într-o echipă dedicată, unitatea modernă de sclavie și răpire, pentru a viza delincvenții și a sprijini colegii cu investigații”.
Se estimează că ar putea exista până la 13.000 de victime ale sclaviei în Marea Britanie. Cu toate acestea, organizațiile caritabile, cum ar fi Fundația Walk Free, au susținut că cifra este mult mai mare, deoarece multe cazuri sunt neobservate sau nedeclarate.