Guvernul belgian a decis să nu își deschidă piața muncii pentru muncitorii români și bulgari până în 2013, pe motiv că au existat multe cazuri în care cetățeni din cele două țări care lucrează deja în Belgia au fraudat sistemul de ajutoare sociale.
Decizia, luată de noul premier Elio Di Rupo, vine la puțin timp după ce diplomații belgieni anunțaseră că iau în calcul să ridice restricțiile. Potrivit informatiilor publicate de EurActiv, Belgia s-a răzgândit pentru că autoritățile sunt îngrijorate de faptul ca mulți bulgari si români care lucrează deja acolo au fraudat sistemul de ajutoare sociale al țării.
Anunțul a stârnit imediat reacții din partea unor europarlamentari, pentru că, potrivit Comisiei Europene, menținerea restricțiilor pentru cetățenii români și bulgari trebuie argumentată și susținută de analize care să arate că accesul muncitorilor ar provoca turbulențe pe piața muncii din respectiva țară și nu de factori care pot fi descriși ca probleme administrative.
Comisia Europeana urmează să examineze deciziile împotriva deschiderii pietei muncii pentru români si bulgari. “Nu este suficient sa trimiți o notificare în legătură cu intenția, trebuie să fie și susținută de analiza turbulențelor de pe piața muncii sau a riscului unor astfel de turbulențe în țara vizată, iar noi vom analiza fiecare caz în parte”, a spus comisarul european pentru muncă și afaceri sociale, Laszlo Andor, pentru Euroactiv.
Traian Ungureanu (PPE), membru al Comisiei pentru muncă și afaceri sociale din Parlamentul European și raportor privind mobilitatea angajaților în UE, a declarat că fradule de care vorbește guvernul belgian ar trebui să fie tratate drept “o problemă administrativă”. Ungureanu a mai spus că majoritatea românilor din Belgia nu recurg la astfel de practici. “Cred că este un pretext. Nu toți românii care merg acolo complotează colectiv să profite în diverse moduri de pe urma sistemului de ajutoare sociale belgian”, a spus Ungureanu, pentru Euroactiv.