Românii din diaspora trebuie să fie uniți, pentru a avea influență în țările de adopție, a declarat premierul Boc, în deschiderea Forumului românilor de pretutindeni.
“Îmi exprim bucuria pentru că vă identificați drept români în statele în care trăiți și munciți în ciuda tuturor dificultăților pe care le au unii dintre dumneavoastră. E un lucru pe care l-am simțit cu mare bucurie și care m-a făcut și pe mine mândru de faptul că sunt român, când am văzut, indiferent de greutăți, că n-ați încetat nicio secundă să vă identificați drept români”, a spus Emil Boc.
El a amintit că obiectivele Guvernului în ce-i privește pe românii din afara granițelor sunt întărirea legăturilor cu aceștia, păstrarea și afirmarea identității culturale, dobândirea sau redobândirea cetățeniei române și flexibilizarea regimului de vize, dreptul la muncă al românilor aflați în străinătate, crearea unui cadru instituțional funcțional în relația cu ei și asigurarea condițiilor necesare exercitării dreptului de vot pentru aceștia. Boc a făcut apel la unitatea românilor din comunitățile de peste granițe, arătând că astfel aceste comunități vor putea face efoturi complementare autorităților pentru flexibilizarea pieței muncii. “O comunitate unită e o voce puternică ce-și poate afirma fără echivoc identitatea. Dacă sunteți uniți, veți avea un cuvânt mai important de spus în fața autorităților din statul de reședință cât și în relația cu autoritățile române. Veți putea face eforturi complementare pentru flexibilizarea pieței muncii”, a spus primul-ministru. El a subliniat că obiectivul Executivului este de a solicita guvernelor europene respectarea integrala a Tratatului de aderare a României, astfel încât cetățenilor români să le fie garantat dreptul la muncă în toate statele comunitare.
“Apartenența de jure incumbă drepturi și obligații egale pentru toate părțile și nu vom accepta un tratament diferențiat”, a spus Boc. În privința sprijinului financiar pe care autoritățile de la București îl acordă românilor din afară, Boc a recunoscut că acesta nu este întotdeauna la nivelul așteptărilor. “Chiar în condițiile în care am traversat și încă traversăm o perioadă cu măsuri de austeritate, am găsit și vom găsi întotdeauna mijloacele prin care să vă sprijinim. Poate nu la un nivel care să întrunească toate doleanțele sau necesitățile dumneavoastră, uneori stringente. Totuși, pentru generațiile viitoare vom găsi întotdeauna modalitatea de a oferi o carte în limba română, de a asculta muzică româ nească sau posibilitatea de a veni la studii în România”, a spus șeful Guvernului.