Care tehnocrat? Ministrul diasporei, un politruc plimbăreț și bisericos

Andi Rădiu

Da, așa ar putea fi catalogat ministrul delegat al Diasporei, Dan Stoenescu, fără niciun fel de reținere.

 

Un ministru al unui guvern tehnocrat, în care mulți și-au pus speranțele că ar putea face o revoluție la Departamentul pentru Relația cu Românii de pretutindeni s-a dovedit un politruc model. Nu a provocat nicio revoluție la DRP, deși perioada de (hai să-i spunem) adaptare a trecut.

 

Dan Stoenescu a fost investit în luna noiembrie a anului trecut, aşa că are nevoie de o evaluare după aproape o jumătate de an de ”domnie” şi o jumătate de an până la expirare.

În vreme ce predecesorul său, Angel Tîlvăr, a încercat, cel puţin, să facă schimbări majore, introducând două sesiuni de finanțare și încurajând proiecte care să unească asociațiile, organizațiile sau publicațiile din diaspora, Dan Stoenescu a coborât pe scara evoluției departamentului cu vreo câțiva ani buni.

În ultimii ani s-a tot discutat despre lipsa proiectelor de anvergură, despre sumele mizere care sunt distribuite în proiecte fără niciun impact în comunitățile de români sau asupra imaginii României în străinătate. S-a tot discutat despre banii care sunt dațiașa-ziselor asociații sau fundații din România care nu ajută în vreun fel diaspora. Nu mai vorbim de Republica Moldova, această veritabilă gaură neagră pentru fondurile alocate diasporei. S-au scris nenumărate rânduri despre false publicații de informațiepentru românii din afara țării dar care nu au nici 100 de cititori și mai ales despre banii care se duc către bisericile din afara țării, cu motivații care mai de care mai halucinante (schimbat termopanele, ex.).

 

Nimic din greșelile trecutului nu a contat pentru noul ministru. Nu am auzit, în aproape jumătate de an de când a fost numit în fruntea DRP, nicio idee nouă care să aducă o îmbunătățire în asociaționismul românesc din diaspora. Stoenescu a afirmat imediat după urcarea pe ”tron” că vrea să viziteze diaspora. Primul articol care a apărut despre noul ministru suna cam așa: ”Noul ministru al diasporei o ia de la capăt cu turismul pe bani publici: ”Voi merge să vizitez cât mai multe comunităţi”…și așa a fost.

Citiți continuarea articolului în Gazeta Românească.

La Ambasada României, ca la cârciumă: „Primul venit, primul servit”

A început înscrierea în Registrul Electoral a românilor din diaspora. Vezi cum vei putea să votezi!

VIDEO – Ministrul Diasporei, huiduit de românii din străinătate. Transmitea un mesaj pozitiv din partea Guvernului Cioloș

Instituţiile statului român au luat în braţe proiectul „Vrem banii diasporei”

Goana după banii diasporei. După ce ne-au numărat voturile, ne numără banii

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Germania avertizează Marea Britanie. Ce va face această țară în cazul unui Brexit?

Tabăra britanicilor pro-UE conduce în sondaje. Vezi ultimele rezultate!