Menu
in

Cea mai mare anchetă de fraudă din Marea Britanie: Scotland Yard-ul a arestat peste 100 de persoane

Peste 100 de persoane au fost arestate în cadrul celei mai mari operațiuni de fraudă din Marea Britanie, care a pus la pământ un site web descris de poliție ca fiind un “magazin unic de falsificare” folosit de escroci pentru a fura zeci de milioane de lire sterline de la britanici prin intermediul unor apeluri telefonice false de la bănci, scris The Guardian.

Se estimează că peste 200.000 de potențiale victime au fost vizate prin intermediul site-ului de fraudă iSpoof, care a fost distrus săptămâna aceasta de către unitatea de combatere a criminalității informatice a Scotland Yard, cu ajutorul autorităților din SUA și Ucraina.

O familie din Leicester a câștigat o vilă de trei milioane de lire sterline, însă o vinde: ”Mulți bogați în jur, costuri de întreținere uriașe”

Safe online payment and electronic money transfer security. Pay with digital technology. Man using credit card and laptop to login to internet bank. Financial safety to prevent scam, threat and fraud.

Cea mai mare anchetă de fraudă din Marea Britanie

La un moment dat, aproape 20 de persoane au fost contactate în fiecare minut al zilei de escroci care se ascundeau în spatele unor identități false create cu ajutorul site-ului și se estimează că infractorii ar fi putut fura aproape 50 de milioane de lire sterline. Suma reală este probabil mai mare, deoarece fraudele sunt adesea subraportate.

O victimă a fost înșelată cu 3 milioane de lire sterline, în timp ce suma medie furată a fost de 10.000 de lire sterline. Se estimează că cei care au condus magazinul de înșelăciuni au câștigat aproximativ 3,2 milioane de lire sterline pe o perioadă de 20 de luni.

Escrocii au plătit companiei iSpoof, înființată în decembrie 2020, pentru un serviciu care le permitea să își deghizeze numărul de telefon și să pretindă că sună de la o organizație credibilă, cum ar fi o bancă sau biroul fiscal. Escrocii au folosit bitcoin pentru a plăti serviciul.

Apoi îi păcăleau pe oameni să le dea bani sau să le ofere acces la conturile lor bancare. În anul care a trecut până în august, aproximativ 10 milioane de apeluri frauduloase au fost efectuate la nivel mondial prin intermediul iSpoof, dintre care aproximativ 3,5 milioane în Marea Britanie. Dintre acestea, 350.000 de apeluri au durat mai mult de un minut și au fost efectuate către 200.000 de persoane.

Utilizatorii serviciului, care a fost închis săptămâna aceasta, credeau că sunt anonimi. Cu toate acestea, nu a fost cazul, iar până în prezent au fost arestate peste 100 de persoane în cadrul operațiunii Elaborate, predominant în Londra.

Printre arestări se numără și presupusul creier al site-ului, Teejai Fletcher, despre care poliția a spus că avea un stil de viață “luxos”

Fletcher, în vârstă de 34 de ani, din Western Gateway, în estul Londrei, a fost acuzat la 7 noiembrie de fabricarea sau furnizarea de articole pentru fraudă, de participare la activitățile unui grup de crimă organizată și de produse ale infracțiunii. El a fost plasat în arest preventiv și urmează să se prezinte la tribunalul Southwark Crown la 6 decembrie.

Poliția metropolitană, care a condus operațiunea, a început să investigheze iSpoof în iunie 2021, colaborând cu agențiile internaționale de aplicare a legii, inclusiv cu cele din SUA, Olanda și Ucraina, pentru a închide site-ul.

Anchetatorii s-au infiltrat pe site-ul – care avea 59.000 de utilizatori – și au descoperit 70 de milioane de rânduri de date și înregistrări de bitcoin, ceea ce le-a permis să înceapă să dea de urma suspecților.

Având în vedere că numărul suspecților este atât de mare, ancheta se concentrează inițial pe utilizatorii din Regatul Unit și pe cei care au cheltuit cel puțin 100 de bitcoin pentru a utiliza site-ul.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 5 In medie: 3.4]
Exit mobile version