Cine este Manuel Costescu, candidatul USR în străinătate. Un tehnocrat pentru diaspora

Diaspora nu are încredere în politicieni? Iată un tehnocrat, cu studii la cele mai bune universități din SUA, cu experiență în afaceri și administrație. A fost secretar de stat în guvernul Cioloș și și-a dat demisia din guvern pentru a candida în diaspora. Este poate cel mai important sacrificiu făcut de vreun candidat la aceste alegeri în diaspora: Manuel Costescu, fost secretar de stat la Ministerul Economiei, deschide lista de candidați ai Uniunii Salvați România pentru diaspora la Camera Deputaților.

Domnule Manuel Costescu, vă rugăm să spuneți cititorilor noștri câteva lucruri despre dumneavoastră.

«Am copilărit la Sibiu, unde am şi studiat pentru cea mai mare parte a adolescenţei mele (Liceul Brukenthal). După absolvirea liceului, am reuşit să aplic la facultate în Statele Unite, unde am fost acceptat cu bursă integrală. Atunci cred că a început parcursul meu profesional cu adevărat, parcurs care a culminat cu întoarcerea mea în ţară şi cu dorinţa de a contribui cu ceva la creşterea României.

Eu am studiat economie şi matematică, după care administraţie publică şi administrarea afacerilor la Harvard şi MIT. Marele avantaj al acestor şcoli a fost că am lucrat direct cu oameni care au rezolvat în ţările proprii multe din problemele pe care România le are în prezent: o economie care duce lipsă de forţă de muncă, o administraţie prea birocratizată sau corupţie la nivel de sistem. După şcoală am fost antreprenor, consultant şi bancher, la nişte instituţii care m-au provocat foarte tare în a-mi atinge limitele. Acum, că mă uit în urmă, venirea mea în Guvernul Cioloș ca Secretar de Stat la InvestRomania (Departamentul de Investiţii Străine şi Comerţ) şi decizia de a mă implica în politică este foarte naturală – am învăţat enorm în locurile în care am lucrat şi studiat, şi este timpul să pun umărul.»



Care au fost motivele pentru care ați decis să candidați în Diaspora?

«Am locuit 21 de ani în Diaspora, mai ales în SUA şi Anglia. Am fost şi antreprenor în Diaspora. Ca orice român din Diaspora, aproape zi de zi mă întrebam când va veni momentul pentru a mă întoarce acasă. Mai mult de o dată pe zi mă gândesc la cei dragi care încă sunt acasă.

O dată ce realizezi că 3.5 milioane de români gândesc aceste lucruri, înţelegi că Diaspora este o circumscripţie unică. Din păcate, este foarte puţin reprezentată, atât din punctul de vedere al numărului de parlamentari cât şi din punctul de vedere al calităţii acestora. Cred că Diaspora are un potenţial imens pentru creşterea economică a României şi transformarea ei în Dusterul Uniunii Europene. Românii din afara ţării sunt adaptabili, mulţi dintre ei nu au plecat pentru că le era prea bine în România, şi şi-au creat vieţi în străinătate.

Cred însă că, luând în calcul tot ce aceştia au învăţat în afară, românii din Diaspora pot fi un motor extraordinar de creştere pentru România. Şi vreau să îi ajut să devină acest motor, fie prin a se întoarce acasă, fie prin a-i ajuta să aibă o relaţie de bun simţ cu România dacă vor să rămână în străinătate.»

Ce activitate ați avut în sprijinul românilor din străinătate până în prezent?

«Înainte să intru în Guvernul Cioloș, am lucrat cu alţi români la a înţelege ce este Diaspora românească şi cum o putem aduce acasă.

Însă odată intrat în Guvern am reuşit să ofer Diasporei o voce, împreună cu mulţi colegi din alte ministere. Una dintre cele mai mari probleme ale românilor din străinătate este lipsa de locuri de muncă de acasă. În acest sens, împreună cu colegii din Guvernul Cioloș, am gândit mai multe proiecte. Am lucrat la înfiinţarea programului Diaspora Startup, care oferă fonduri românilor din străinătate interesaţi să dezvolte o afacere, am dezvoltat un program de mobilitate al forţei de muncă prin care vrem să rezolvăm deficitul de forţă de muncă din România inclusiv cu români din Diaspora şi am organizat road showuri pentru companii din România care să îşi prezinte posturile către comunităţile de români.

Pe de altă parte, nu este nici pe departe destul. Aceste eforturi vor trebui susţinute de viitorul Guvern, indiferent de culoarea sa politică, pentru că oferă românilor din straintate posibilităţi de întoarcere acasă. De asemenea, orice viitor Guvern va trebui să îşi asume şi celelalte probleme ale diasporei, de cele mai multe ori evitate în ultimii 26 de ani.»

Cu ce proiecte pentru diaspora ați intrat în campania electorală?

«În primul rând, cred că eforturile de debirocratizare ale Guvernului Cioloș trebuie continuate cu o viteză chiar mai mare. Costă peste 100 de euro pentru un român să îşi facă paşaportul în străinătate, spre deosebire de 25 de euro pentru un cetăţean spaniol. Trebuie analizate toate aceste taxe şi bariere birocratice şi multe dintre ele trebuie eliminate fără doar şi poate. De asemenea, cred că este necesară finanţarea continuă a Diaspora Startup şi extinderea acestui program: exista mulţi români cu potenţial antreprenorial remarcabil care ar putea să se întoarcă în ţara să construiască lucruri extraordinare. ŞI nu în ultimul rând, consider esenţial programul de mobilitate a forţei de muncă, prin care să ajutăm românii care caută un loc de muncă în ţara să poată accesa oportunităţi competitive.»

 Ce mesaj doriți să transmiteți algătorilor?

«Deciziile sunt luate de cei care se prezintă. Dragi români, ieşiţi la vot, faceţi-vă vocea auzită şi puneţi ştampila pe candidatul care consideraţi că vă reprezintă interesele cel mai bine. Mergeţi la evenimente, cunoaşteţi-i, citiţi-le povestea şi puneţi-le întrebări cât mai multe. România se afla într-un moment crucial pentru istoria sa, iar calea (fie greşită, fie corectă) va fi decisă în 11 decembrie nu de politicienii care au dus România în situaţia în care se afla acum, ci de dumneavoastră. Profitaţi de această putere, şi puneţi România pe calea cea corectă.»

 

Andi Rădiu

Dreptul lui Costică Berindei de a fi votat. Votați și COSTICĂ BERINDEI!

Românul din echipa primarului Londrei, candidat la Senat pe listele PSD. „Brexitul bate la ușă. Prezența mea în Parlamentul României este CRUCIALĂ”

Marian Munteanu: «Ăștia îi aruncă din țară pe oameni și acum se laudă că îi ajută»

Aurelian Mihai, candidat ALDE: „În diaspora am clădit două țări”. „Vom câștiga!”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

VIDEO – Ședințe foto GRATUITE. Fotograful profesionist Dumitrel Rada vă invită la noul său studio foto din Londra

Guvernul britanic pregătește permise de muncă pentru români. „Veți avea nevoie de documente speciale după Brexit”