in

Cooperare româno-britanică în cel mai mare caz de trafic de minori. După 8 ani, în România nu există nicio condamnare



Cazul Ţăndărei, prezentat cu surle şi trâmbiţe de autorităţile româneşti în 2010 a fost primul caz de trafic de minori investigat de poliţiştii români şi englezi, scrie G4Media.

Cazul priveşte traficarea a 181 de copii romi în Marea Britanie, unde erau folosiţi la cerşetorie şi furturi. În Regatul Unit, 120 de traficanţi au fost prinşi şi trimiși la închisoare, însă, potrivit pubblicației citate, în România, 26 de romi arestaţi şi puşi sub acuzare în 2010 au fost eliberaţi după câteva luni.

Reţeaua s-a regenerat şi lucrează acum în Germania, a declarat pentru G4Media Silvia Tăbuşcă, directorul unui ONG specializat în combaterea traficului de persoane.

După prezentarea dosarului în Parlamentul European, în 2011, UE a adoptat o directivă care a redefinit exploatarea copiilor la cerşit şi furat ca fiind o formă de muncă forţată, de sclavie. Directiva a fost adoptată de toate statele membre.

Polițiștii britanici au constatat că au de-a face cu o rețea infracțională încă din 2004, când copii de șase ani din România furau poșete și mobile în centrul Londrei. Fuseseră aduşi ilegal, ascunşi în maşini sau tiruri și erau mutaţi dintr-un oraş în altul ca să cerşească şi să fure. Investigaţiile Poliţiei Metropolitane au dus în comunitatea de romi din Ţăndărei, judeţul Ialomiţa, lângă Slobozia.

Până la momentul aderării României la UE, în 2007, în Marea Britanie fuseseră aduși ilegal 1087 de minori care erau folosiți la cerșit și furturi. Între 2004 şi 2006, au fost expulzați 407 indivizi implicaţi în reţelele de crimă organizată, iar ca urmare reclamaţiile de furturi şi tâlhării în centrul Londrei au scăzut cu o treime.

Însă după ce România a aderat la UE, în primele 3 luni, infracţiunile comise de români în Londra au crescut cu până la 786%, mai scrie G4Media.

Statisticile au arătat că cele mai multe delicvenţe erau comise de copii romi din România, aduşi în mod legal de această dată din Spania sau Italia. Un grup numeros de romi s-a stabilit atunci în Slough, la vest de Londra. Zilnic, aproximativ 50 de romi călătoreau cu trenul până în centrul Londrei, unde cerşeau şi furau în zonele aglomerate. La o percheziţie a poliţiei, pe 28 ianuarie 2007, au fost găsiţi 211 copii în 16 imobile din Slough. Unii dormeau pe jos, iar altul îşi găsise culcuşul în baie. În case nu era mâncare, copiii nu mergeau la şcoală.

Pe 8 aprilie 2010, procurorii DIICOT şi 28 de poliţişti britanici au intrat peste romii din Ţăndărei. Au fost puse în aplicare 34 de mandate de percheziţie şi au fost arestate 18 persoane pentru trafic de persoane şi spălare de bani. Au fost confiscate 4 AKM-uri, 12 puşti de vânătoare, 6 pistoale, bani, maşini, cai şi 10 kilograme de aur în valoare de jumătate de milion de euro. Pe 29 iulie 2010, 26 de membri ai reţelei din România au fost trimişi în judecată pentru traficarea în UK a 181 de copii.

8 ani mai târziu, procesul încă se judecă, arată G4Media.

Bernie Gravett – inspectorul şef de poliţie care s-a lovit prima dată în 2004 de problema copiilor români exploataţi la Londra este șocat de ceea ce se întâmplă în România.

„Sunt şocat! Acesta este cel mai potrivit cuvânt! Sunt întristat să aflu că cei 26 de membri ai reţelei din România, acuzaţi de traficarea a 181 de copii în Marea Britanie, grup infracţional organizat şi deţinerea de arme, încă nu au fost judecaţi nici după 8 ani. Din câte am înţeles, chiar şi pentru sistemul românesc de justiţie, aşa ceva este extrem de rar. Îmi dau seama de diferenţele dintre sistemele noastre de justiţie, dar ca un proces să dureze 8 ani este o tergiversare care dezamăgeşte pe toată lumea, victimele, opinia publică şi anchetatorii care au lucrat din greu la caz. Europol consideră reţeaua de la Ţăndărei drept una dintre cele mai mari din Europa. Ei sunt lăsaţi să-şi continue fărădelegile, abuzând de cea mai vulnerabilă parte a societăţii noastre, copiii”, a declarat Bernie pentru G4Media.

Liverpool. 40 de români traficați și puși la muncă forțată de alți trei conaționali

Mii de copii din Marea Britanie, victime ale muncii forțate. Printre ei sunt și români. „Cifra este șocantă”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Patru tineri între 18 și 22 de ani, acuzați de uciderea unui român în Stratford

Trimiteți familiilor din țară mai mult de 1.000 de euro? Puteți fi suspectați de spălare de bani. Proiect de lege