de Mircea Maer
Nu sunt un mare admirator al presei scrise din Marea Britanie. Articolele mi se par greu de citit, așezate într-o manieră ilogică, fără început și fără sfârșit, cum spunem noi. Din punctul meu de vedere, presa scrisă britanică nu a ieșit din secolul XIX.
Este dramatică, visează să schimbe lumea, să influențeze politic cititorii, care încă nu pot gândi cu propriile creiere decât din pragul casei și până la cafeneaua din colț, unde își consumă zilnic același english breakfast, mândri că mănâncă prost, dar englezește.
La fel de toxice precum micul dejun englezesc sunt și campaniile de care presa scrisă din Marea Britanie suferă din vreme în vreme. Orice astfel de demers, din orice țară, mi se pare fără niciun fel de legătură cu prezentul, pentru că nu mai poți vorbi de interes național atunci când cifra de afaceri îți asigură un călduros loc în topul universal al miliardarilor. Mi-a displăcut profund, de pildă, campania de la Realitatea TV în care un Tatulici enervant ca orice Tatulici ne invita să plantăm copaci. Putea la fel de bine să ne spună să creștem iguane în Bărăgan, efectul ar fi fost oricum același.
Presa secolului XXI ar trebui să se limiteze la informare și divertisment. Nu cred că mai este locul bombasticelor acțiuni de mobilizare a maselor, întrucât în această junglă a informației este o ipocrizie să ai impresia că publicația ta deține adevărul absolut.
Totuși, gazetele britanice, pe care mulți dintre mâncătorii de breakfast încă le mai consideră evanghelii ale rezistenței în fața politicului deșănțat, continuă să aibă tot soiul de inițiative belicoase, scopul fiind de a-și ridica tirajele și nicidecum de a salva viitorul țărișoarei. Ultima campanie se desfășoară zilele acestea în Daily Express, un ziar care nu excelează prin prezentarea obiectivă a faptelor.
Petiția pe care a servit-o cititorilor drept „interes național” este de fapt doar un alt joc din care ies bani. Mulți bani! Profitând de latura naționalistă a britanicilor de cafenea, Daily Express a adunat cam tot ce s-a scris până acum, trei sferturi neverificat, despre români, într-o petiție în care cere, nu pensie, cum ar fi spus nenea Iancu, ci menținerea restricțiilor pentru români și bulgari și în 2014.
Totuși, această ultimă petiție împotriva noastră, numită de cotidianul britanic și „cruciadă”, a plecat de la un fapt: discursul lui Cameron în care spune, voalat ce-i drept, că angajatorii britanici ar trebui să spună nu imigranților din Europa de est. Ziarul a profitat imediat de cele spuse de premier și a aruncat pe piață scrisorica: mențineți restricțiile sau ieșiți din Uniunea Europeană.
Bineînțeles că, așa cum se întâmplă de un an încoace, petiția a fost salutată în primul rând de extremistul Farage și de parlamentarul conservator Hollobone, un neica nimeni care se crede un fel de guru al aripii dure a partidului lui Cameron. Triunghiul Express, Farage, Hollobone a apărut de zeci de ori în campaniile împotriva românilor, ceea ce dovedește un scenariu pus la punct înainte de apariția publică.
Express așterne petiția compusă de cei doi mușchetari, după care îi pune tot pe aceștia să salute inițiativa. Mă întreb cât de greu o fi pentru unii cititori ai Daily Express să se prindă de manevră? Este chiar rușinos să te lași manipulat în așa hal de doi politicieni de grădiniță precum Hollobone și Farage.