Unul dintre cei doi delegaţi la Congresul Românilor de Pretutindeni veniţi din SUA este John Banu, preşedintele “Romanian American League” din Florida, o organizaţie care se luptă pentru deschiderea unui consulat românesc în Florida.
Domnul John Banu, cu ce gânduri aţi venit din America la Congres?
«Deşi ştiam că sunt lipsuri în organizare, am venit cu mari speranţe. Am venit cu gândul de a obţine o legalizare a organizaţiei noastre Romanian American League în Florida. Dacă am fi recunoscuţi de guvernul american şi român în acelaşi timp, am avea legalitatea necesară pentru a ne adresa membrilor comunităţilor, să nu creadă că suntem doar o organizaţie non profit care avem interese ascunse, ci lucrăm pentru problemele social culturale şi umanitare.»
Depinde de România să fiţi recunoscuţi acolo?
«Depinde. Oamenii sunt sceptici, nu poţi să spui că reprezini comunitatea română din Florida, dar tu de fapt nu eşti recunoscut, nu ai o activitate care să fie cunoscută în cadrul mediului politic român.
Ambasada din Washington ne-a sunat să ne ureze succes aici. Suntem în contact strâns cu ambasada pentru organizarea de activităţi, nu avem consulat, dar prin lobby-ul nostru avem promisiuni de un consulat general. Este important să ne implicăm. Dacă nu votezi, dacă nu îţi spui vocea, este normal ca cinci inşi care apar, care participă, ei sunt cei care vor lua untul de pe pâine.»
Câţi români sunt în Florida?
«După estimările noastre, sunt peste 200.000 de români. Dar Florida este un stat mai mare decât România şi sunt împrăştiaţi.
Ce probleme au?
«Sunt mulţi români fără acte, ca peste tot. Apoi sunt cei care muncesc pe vapoare sau studenţi care vin în vacanţe pentru a munci. Oamenii au probleme, se îmbolnăvesc, îşi rup un picior, au nevoie de documente… Categoric ar fi necesar un consulat. Acum trei săptămâni am primit confirmarea de la dl. Cioloş, cu care ne-am întâlnit la Washington, că se va înfiinţa.»
Sunteţi cetăţean american? Votaţi la prezidenţiale?
«Sunt în primul rând cetăţean american. Votez cu Trump în mod categoric. Iar părerea mea despre Brexit: mi se pare un vot corect, să nu uităm că Anglia este o ţară conservatoare.
Eu voi vota pentru Trump care chiar dacă nu are o atitudine miloagă, el stă pentru anumite principii de care la ora actuală Statele Unite au nevoie, cum ar fi controlul graniţelor.»
Sorin Cehan
Profesor la ASE, în favoarea BREXIT. „Se vor întoarce românii să muncească acasă”
Brexit-ul este CONTAGIOS! Și germanii ar vota pentru ieșirea din UE