„Din păcate ne confruntăm din ce în ce mai des cu probleme de discriminare a românilor. Ceea ce este foarte grav, după părerea mea, este că are loc şi in cadrul instituţiilor” – Sevghin Mayr, președinta Societății germano-română pentru integrare și migrație – SGRIM e. V.
„Sunt multe abuzuri care se fac, tocmai pe această lipsă de informare și de necunoaștere a limbii germane“, arată avocata Maria Burlăcioiu.
Alexandru, absolvent de Politehnică, a venit în Germania sperând la o viață mai bună pentru soția sa și cei doi copilași ai lor, cărora de un an le tot promite că îi va aduce și pe ei aici, însă nu reusește.
Tânărul a fost unul dintre românii prezenți la întâlnirile Jour-fixe organizate de Societatea germano-română pentru integrare și migrație – SGRIM e. V, iar atât el, cât și ceilalți români, au avut cam același mesaj: suntem discriminaţi în toate domeniile!
Societatea Germano-Română pentru Integrare și Migrație – SGRIM e.V. a organizat încă o întâlnire din seria Jour-fixe, unde românii au posibilitatea să adreseze direct întrebări specialiștilor, iar Ziarul Românesc a fost prezent prin reprezentanții săi.
Întâlnirea, la care invitat special a fost avocata Maria Burlăcioiu, a avut loc , la sediul AWO din Munchen – Centrul de consiliere pentru migrație și muncă.
Paradoxal, dacă pe Facebook, pe paginile comunităților de români, e plin de întrebări la diferitele probleme cu care conaționalii noștri se confruntă, iar răspunsurile primite sunt de cele mai multe ori incorecte sau incomplete, când se organizează astfel de întâlniri cu scopul de a le oferi consiliere, sfaturi și recomandări avizate, nu e înghesuială.
„Organizăm astfel de întâlniri regulate, pentru că este o necesitate acută de informaţii şi ajutor în integrare. Uneori nu facem față celor care ne trimit e-mail-uri sau mesaje pe Facebook, cerându-ne ajutor la rezolvarea problemelor pe care le întâmpină aici, în Germania. Acesta este motivul pentru care am decis ca o dată, uneori și de două ori pe lună, să organizăm întâlniri unde fiecare poate să discute direct cu noi sau cu specialiștii pe care îi invităm regulat. Consilierea este gratuită, iar noi facem acest lucru pe bază de voluntariat“, explică Sevghin Mayr, președinta SGRIM e. V
La ultima întrunire Jour-fixe s-a discutat aproape două ore. După prelegerea ţinută de avocata Maria Burlăcioiu pe teme de dreptul muncii german s-au pus întrebări, s-au primit răspunsuri, iar unele cazuri, mai dificile, au fost preluate direct de SGRIM, voluntarii asociației urmând să intermedieze legătura cu instituţiile avizate, pentru a le găsi rezolvare.
Citește tot articolul în Ziarul Românesc din Germania.